Кметовете от Пиринско не успяха да убедят колегата си от Кресна за Асоциацията по ВиК, Георгиев: Не съм аз спирачката, а хората

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов и областният управител Бисер Михайлов, снимка: Infomreja.bg

Кметове и заместник-кметове от всички общини в Пиринско се събраха на дебат за предстоящото учредяване на Асоциация по ВиК. Сдружаването е изискване на Брюксел и чрез него общините имат възможност да усвояват държавни и евросредства за развитие на водния сектор.

Благоевградски регион изостава в сравнение с останалите области в страната, тъй като все още не е спазено условието да са присъединени всички общини.

Наскоро общинските съвети в Сандански, Петрич и Струмяни гласуваха „за“ Асоциацията. Остана само Кресна, където местният парламент не даде съгласие. 

Форумът, иницииран от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, се превърна в убеждаване на градоначалника на Кресна Николай Георгиев в ползата от сдружаването.

Вчера от Областния съвет на БСП излязоха с декларация в подкрепа на Георгиев и решението на съветниците, като дори поискаха оставката на Бисер Михайлов и го обвиниха в политически натиск.

„Не приемам тази декларация. Тя цели да измести фокуса на общественото внимание. Тук не трябва да намесваме политиката, защото това е въпрос, който засяга развитието на целия регион“, заяви губернаторът.

„Не е Николай Георгиев спирачката, хората са спирачката“, заяви градоначалникът на Кресна. Според него общината няма да има полза от Асоциацията, тъй като инвестициите ще отидат при по-големите градове.

„Кресна е най-бедната община в страната. Над 65 % от местните жители взимат по-малко от средната работна заплата. Как да се съгласят да плащат 2-3 пъти по-скъпа вода след присъединяването ни към Асоциацията?! Освен това в момента пием най-евтината и най-хубава вода. Нямаме режим, при нас водата е дори в излишък“, коментира още Николай Георгиев.

Той бе категоричен, че ще се съобрази с мнението на хората в общината: „Щом са казали „не“ на Асоциацията, присъединяване няма да има“. В подкрепа на думите си Георгиев съобщи, че на сесията от 13 общински съветници само един е гласувал с „да“, а от присъстващите в залата над 200 местни жители не е имало нито един, който да иска присъединяването.

Областният управител предложи да се организира среща в Кресна с участието на всички градоначалници от региона, за да се обясни на хората какво ще загубят от отказа си.

Кметът на Струмяни Емил Илиев пък призова колегата си от Кресна сам да убеди жителите на общината в ползата от Асоциацията. „Ако всички отидем в този състав да убеждаваме хората, циркът ще бъде още по-голям“, каза Илиев, според когото е най-добре заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството да се срещне с кресненци.

„Всеки кмет трябва да има някаква визия за развитието на общината си, но без евросредства нещата няма как да се случат“, каза още Емил Илиев.

В дискусията се включи и кметът на Банско, който заяви, че отказът на Кресна да се присъедини към Асоциацията по ВиК ще лиши цялата област от инвестиции във водния сектор през следващите 5 години.

Петричкият управник Димитър Бръчков и санданският Кирил Котев също се опитаха да убедят колегата си от Кресна, като признаха, че решенията и на двата местни парламента не са били взети лесно, но съветниците са си дали сметка, че това е единственият вариант водната реформа да се случи.

„Вие се изолирате, не знам дали си давате сметка за това. Не може 3000 човека да лишават 300 000 души, включително и себе си, от евроинвестиции. По този начин се блокира цялата област. Ако ВиК Асоциацията не заработи сега, до 2020 програмният прозорец ще е затворен. Добрият пълководец е този, който води хората, а не ги пуска пред него“, бе по-краен кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

"Гоце Делчев бе една от първите общини, които се присъединиха към Асоциацията по ВиК. Имаме изготвени проекти за 55 милиона лева. Общината не може да си позволи сама да финансира подмяната на ВиК мрежата, която е амортизирана, затова разчитаме на европейските фондове. Не всичко е политика. Понякога политизирането на важни въпроси води до нулеви резултати", намеси се в разговора и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. 

В крайна сметка се стигна до решение за насрочване на среща в Кресна с експерт от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

 

Кметовете на Кресна, Хаджидимово и Банско, снимка: Infomreja.bg
Кметовете на Петрич и Сандански, снимка: Infomreja.bg
Кметовете на Струмяни, Кресна и Хаджидимово, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

възмутен18:51 - 17.07.2016
Ама стига само тъпи реплики "Къде го пише, че от Брюксел има условие?" Чете бе, преди да пишете по форумите и да изказвате мнение!!! Пише го в няколко документа и във всяка програма с европейско финансиране, по която се отпускат пари за водния сектор - я ето там го пише!!!! Егати простия народ - чете брееееееееееееееее А не да искате да ви се свалят един милион народ щото от вас зависи - СМЕШНИЦИ
гражданин18:46 - 17.07.2016
А кой би искал да пие по-дздравословна и чиста вода? А кой би искал да поживее по-дълго? А кой би искал децата му да са здрави? А ако някое дете има нужда от лечение от вашата община вие само на кресненци ли разчитате или ще търсите подкрепа от цяла България? А кой от вас кресненци реши, че има това морално право да спирате развитието на цяла област? В заключение: ДАЙ НА ГЛУПАКА ВЛАСТ И МУ ГЛЕДАЙ СЕИРА!!! Прост народ лесно се управлява. Новия кмет на Кресна намери чудесно възможност да стане известен , но въпроса е: Заслужава ли си? Хората ги оценяваме по това, какво са оставили след себе си. В този случай - Какво оставяте вие след себе си, кмете? Ще ви кажа. Години ще се говори за вас като оня, който попречи на цяла област да пие чиста вода за ради изкушението да се направи на велик на има-няма 5000 души, които след един, два мандата вече ще го плюят, че не им е осигурил работа, че не им свети лампата пред къщи, че не ги е питал лично кого да назначава и все такива битовизми ... това ще остави ли положителна следа според вас? ...но народа си заслужава управлението и кмета след това съдбата си....
Брюксел ли?12:29 - 07.07.2016
Къде пише че от Брюксел има условие за Асоциация???? Помните ли какво стана със сектор Енергетика? Моля ви не забравяите че водата не принадлежи на ВиК, техни са само трабите. Да се плаща по 1,50 за трабите през който минава е нелепо. Водата е на всички!
Кресна15:39 - 05.07.2016
Айде стига с тази асоциация! Жителите на община Кресна са твърдо против влизането ни в тази прословута асоциация! Кой би искал водата от 0,40 ст. да стане 1,00 - 1,50 лв. айде моля ви се

FACEBOOK