Кметовете на Гоце Делчев и Щип заедно почетоха Илинден на Попови ливади

снимки: infomreja.bg

Поройният дъжд, който се изсипа тази сутрин по време на официалната церемония пред паметника на Гоце Делчев по повод 111 години от Илинденско-Преображенското въстание, не успя да помрачи празника на неврокопчани и многото гости.

Въпреки лошото време и силния вятър, събралите се да почетат годишнината от Илинденската епопея останаха до края на церемонията. Това, което дълги години държавните мъже на България и Македония не успяха да направят, днес го сториха кметовете на Гоце Делчев и Щип, коментираха много от присъстващите на честването, когато видяха кмета Владимир Москов и колегата му от македонския град Илчо Захариев заедно да поднасят цветя пред паметника на легендарния войвода и да отдават заедно своята почит към загиналите преди 111 години в епичното въстание.

Така за първи път в местността "Попови ливади" българи и македонци се събраха и заедно почетоха историческото събитие, на което традиционно всяка година на 2-ри август хиляди прекланят глави в знак на почит.

Дъждът не попречи и на свещениците и Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим да отслужат заупокойната молитва, както и на проф. Андрей Пантев да произнесе слово за Илинден.

Венци и цветя пред паметника на героя на България и Македония поднесоха депутатите Тодор Радулов, Георги Андонов, Алиосман Имамов, двамата заместник-областни управители на Благоевград Димитър Капитанов и Костадин Дурчов, представители на политически партии, институции и граждани. 

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова също с букет цветя се преклони пред паметника на емблематичния войвода Гоце Делчев и отдаде почит към загиналите във въстанието.

На тържествената церемония в местността "Попови ливади" бе и певицата Николина Чакърдъкова заедно с група привърженици на АБВ. Те не пожелаха да се включат в официалната церемония и поднесоха своята почит и цветя като граждани.

По-късно на ливадата край сцената към групата на АБВ се присъединиха доскорошният евродепутат Ивайло Калфин и неврокопчанинът Димитър Хаджиев. 

Независимо от лошото време, на поляната пред сцената и тази година се събраха стотици хора от региона и гости от близо и далеч, за да се насладят на изпълненията на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, Фолклорния състав "Тоска" от Щип, Наум Петрески, оркестъра на Здравко Георгиев, както и любимите певици на неврокопчани Ирина Паскалева, Боряна Карпузова, Цветанка Воденова, Георги Жбантов, Васко Пиргов и Иван Арнаудов.

Многобройните фенове на морската певица Тони Димитрова, която бе желаният гост изпълнител на празника, изпяха с любимката си всички нейни песни.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Кметът Владимир Москов и кметът на Щип Илчо Захариев заедно се преклониха пред героите от Илинското въстание на "Попови ливади"
снимки: infomreja.bg
Тони Димитрова пя за феновете си от Гоцеделчевско на "Попови ливади"
Доскорошният евродепутат Ивайло Калфин, Николина Чакърдъкова и неврокопчанинът Димитър Хаджиев

КОМЕНТАРИ

77714:19 - 05.08.2014
Да бе,Неврокоп си е старо вековно име на този град.Защо не си го варнат?Пък и не е турцизъм някакав...
CHICAGO15:58 - 03.08.2014
колко тез от ул.Дунав са Неврокопчани,толко са куна и хаджията,я върнете малко лентата и ще видите.
Kevin12:50 - 03.08.2014
Е,няма що......
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK