Вземат превантивни мерки за опазване на свинете от африканската чума

Снимка: бТВ

Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград, разпрати в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча информационна брошура за вземане на спешни превантивни мерки за опазването на свинете от болестта „Африканската чума“.

Обявените спешни мерки са по повод усложнената епизодична обстановка в Румъния и опасността от прехвърляне на българска територия на болестта по свинете.  

Компетентните органи съветват стопаните, които отглеждат свине за собствени нужди, незабавно да ги ограничат за обслужване в затворени помещения като препоръките са да не се ползват храни и смески, които са били в свободен достъп за диви животни.

Сред препоръките са още да не се закупуват животни без маркировка, както и да се направят спешно такива на вече наличните животни в стопанствата с цел осигуряване на ветеринарен контрол.

За нерегистрираните животни БАБХ уведомява, че в случай ако се наложи да бъдат превантивно унищожени, при случай, че попаднат в застрашени от болестта зони, няма да се изплащат обезщетения.

С цел да се намали риска от загуби на стопаните при евентуално обявяване на ефективни мерки по недопускане или ликвидиране на възникнали огнища специалистите препоръчват свинете още на този етап да бъдат заклани и употребени от стопаните за собствени нужди.

От областната дирекция „Земеделие“ уведомяват, че се засилва контролът на движението на домашните свине.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK