Жителите на Сатовча се подготвят за Празника на чешмата и семейството

Снимки: Личен архив

Най-новият празник от календара на община Сатовча – Ден на чешмата и семейството, предстои да отбележат жителите на цялата община в края на тази седмица - на 7. юли, в събота.  

Идеята на празника в община Сатовча е да се запази уникалната традиция на добрите взаимоотношения и сбирките на цели родове и фамилии, които допринасят за сближаване и сплотяване на хората и са лечебно средство срещу стресовите ситуации на нашето съвремие, завистта, злобата и разделението, както и да се създават повече предпоставки за за докосване и оценяване на красивата природа и изобилието от природните дадености в община Сатовча.

Както всяка година ръководството на община Сатовча организира и издаването на информационни материали за Празника на чешмата и семейството, чрез които приканва всички жители на населените места в общината и всички гости да излязат сред природата и да празнуват уникалния празник като бъдат в избраните от тях красиви кътчета заедно с близки и приятели за да продължи традицията и да я има и в утрешния ден за поколенията.

Празникът Ден на чешмата и семейството е определен с решение на общински съвет Саовча по предложение на кмета на общината Арбен Мименов. Мотивът на предложението на Мименов бе, че на територията на община Сатовча има изградени над 900 чешми, някой от тях със собствени кътове за отдих и организиране на родови и приятелски срещи. Повечето от чешмите са изградени и посветени с признателност на починали родители и близки.

Кътовете и беседките са отворени за всички като във всеки един кът може да отседнат туристи и местни фамилии.

Кътовете за отдих, които се роят всяка година многократно, са били спасителни места за изгубени в планината и бедстващи туристи. Уникалното в тези кътове е, че там всеки може да намери подслон, хляб, сол, хранителни продукти от първа необходимост, кибрит и наръч дърва като спасителни средства.  

 

КОМЕНТАРИ

Agata15:31 - 04.07.2018
Mashallag. Navtezi Rodolyubivi i ameli POMATSİ
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK