Кметицата на Гърмен Минка Капитанова обори в съда глоба от 2 000 лева, наложена й от екоминистъра

Минка Капитанова, снимка: Infomreja.bg

Районен съд - Гоце Делчев отмени наказателното постановление за 2 000 лева глоба на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, наложена на кмета на община Гърмен Минка Капитанова.

Решението на магистратите подлежи на обжалване пред Административния съд в Благоевград в 14-дневен срок. 

Делото, с което Минка Капитанова обори наказателното постановление на екоминистърката, е заради неправомерно наложена й глоба от проверяващи от МОСВ за установени нерегламентирани сметища при извършена проверка в селата Лещен, Горно Дряново, Ковачевица, Осиково, Рибново, Горно Дряново, Балдево, Дебрен и Дъбница.

По време на инспекцията служителите на ведомството открили образувани нерегламентирани сметища в местност след село Балдево в посока село Господинци, където било струпано голямо количество смесени битови отпадъци. Подобни сметища били открити от проверяващите и вляво от дерето в село Осиково.

В деня на проверката, за който няма посочена дата, е бил съставен констативен протокол с откритите замърсявания и е било дадено предписание на кмета Минка Капитанова до 18 май 2015 г. те да бъдат почистени, а отпадъците - транспортирани за депониране.

След изтичането на въпросния срок на предписанието Капитанова е уведомила инспекцията, че сметищата са почистени. Месец по-късно, на 3 юни 2015 г., последвала друга проверка с нов обход от проверяващите от министерството, които излезли със становище, че замърсяванията, установени при предната проверка, не са отстранени напълно. 

Впоследствие с наказателно постановление от 29.02.2016 г. министър Ивелина Василева е наложила наказание глоба в размер на 2 000 лева за извършено от кмета на Гърмен нарушение по член 156 ал.1 от Закона за управление на отпадъците.

При извършените проверки съдът е констатирал несъответствия в датите, както и липса на такива за направените конкретни проверки и заключения. 

Съставът на Районния съд в Гоце Делчев, вземайки предвид, че Капитанова е изпълнила предписанието и е предоставила протоколи за наложени наказания на кметове на населени места за неизпълнение на заповедта й за ликвидиране на нерегламентирани сметища, е отменил наказателното постановление на екоминистъра за глобата от 2 000 лева на кмета на община Гърмен. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK