Кмет и парламентарен шеф подкрепиха протеста на медиците от онкоболницата

снимки: СБАЛО "Св. Мина" - Благоевград

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и председателят на Общински съвет Радослав Тасков подкрепиха безрезервно символичния протест на работещите в СБАЛО „Свети Мина” срещу промените, предвидени в Закона за лечебните заведения в частта сливане-ликвидация на бившите онкологични диспансери като самостоятелни лечебни заведения.

Протестът се проведе днес по обяд пред сградата на здравното заведение.

Повече от 100 лекари, медицински сестри, физици и лаборанти заявиха категоричното си становище, че закриването на онкологичните лечебни заведения е грубо нарушение на правото на специализирана медицинска помощ на лицата с онкологични заболявания.

Кметът д-р Камбитов и Радослав Тасков бяха категорични, че болницата е общинско дружество и не може да се преструктурира без решение на Общинския съвет в Благоевград.

„Като лекар и като кмет на община, изразявам категоричното си несъгласие с предложенията за промяна в Закона за лечебните заведения, внесени в Народното събрание. Сигурен съм, че същите няма да доведат до целените последици, а именно – добро и качествено лечение на онкологично болните пациенти. СБАЛО „Св. Мина”-Благоевград разполага с едни от най-добрите в страната апарати за диагностика и за лъчетерапия, доставени в изпълнение на европейски проект за 5.5 млн. лв. и над 1 млн. лв. собствен финансов ресурс на община Благоевград. В случай, че се приемат предложените промени считам, че ще се компрометира цялата схема по ОП „Регионално развитие”. Затова категорично възразявам срещу механичното сливане на специализираните болници по онкология в многопрофилните болници в областните градове", подчерта градоначалникът.

Според него е недопустимо, за да се подобри финансовото състояние на МБАЛ - Благоевград, да се лишат от качествено здравеопазване онкоболните.

"МБАЛ-Благоевград, която е с държавно участие, търпи финансови загуби, докато СБАЛО „Свети Мина” е в стабилно финансово състояние и осигурява качествено лечение”, се казва в писмо, изпратено от кмета д-р Атанас Камбитов днес до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Т. Дончев, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и Д. Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в НС.

„Ние, работещите в СБАЛО „Свети Мина” ЕООД, Благоевград, декларираме нашето несъгласие с промените, предвидени в Закона за лечебните заведения в частта сливане-ликвидация на бившите онкологични диспансери като самостоятелни лечебни заведения и сме за запазване на съществуващата специализирана онкологична мрежа.

Смятаме, че една система, градена повече от 70 години, и която понастоящем се стремят да въведат Германия и Англия, не може да бъде ликвидирана без медицински и икономически мотиви и всякаква липса на обществен дебат. Сливането-ликвидацията би довела не само до неудачи и несъвършенства в комплексното лечение на онкологично болните, а и пряка заплаха за техния живот”, гласи обръщението на управителя на СБАЛО „Свети Мина” д-р Георги Георгиев по повод символичния протест.

 

снимки: СБАЛО "Св. Мина" - Благоевград
снимки: СБАЛО "Св. Мина" - Благоевград
снимки: СБАЛО "Св. Мина" - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK