Членове на Общобългарския комитет „Васил Левски“ участваха във възпоменателния поход за Апостола

Снимка: Личен архив

Голяма група кюстендилци взеха участие във възпоменателното шествие по случай 147-годишнината от гибелта на Левски

Възпоменателният поход на 19-и февруари в столицата до лобното място на Апостола бе организирано от Общобългарския комитет „Васил Левски“. Дългогодишният председател на кюстендилската структура на комитета, учителят Симеон Иванов и неговият заместник – общественикът Страхил Данчев,  заедно с голяма група кюстендилци взеха участие във възпоменателното шествие по случай 147-годишнината от гибелта на Левски.

Всички участници в събитието са силно впечатлени от неговите мащаби, от атмосферата и особено от словата, произнесени от президента Румен Радев и писателката Здравка Евтимова.

„Имаме деца и нашата задача е да ги възпитаме така, че те да не се научават на унизително пълзене, да не се научават на раболепничене пред силните на деня….“ – това са сред най-силните моменти в словото на международно известната писателка, впечатлили участниците във възпоменателното събитие.

А сред думите на президента Румен Радев особено се е откроило посланието: „ Апостолът затова е апостол – защото проповядва идеи,които далече надхвърлят тесните рамки, в които различни политици от различни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода….

Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безразличието храни и които примирението превръща в ежедневие. Затова днес  с особена сила тежи заветът на Апостола, че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме“.

Тези послания са особено важни за нашата отговорност да дадем на новите поколения разбиране за истинските морални и обществени ценности, коментираха членове на кюстендилската организация Общобългарския комитет „Васил Левски“, към която във всички училища са изградени клубове „Млад възрожденец“.

Преди шест години граждански Инициативен комитет, в основата на който са представители на организацията, постави въпроса за изграждане на нов паметник на Апостола в Кюстендил, по-адекватен на мащабите и смисъла на делото на Апостола, като именно от тях бяха направени и първите вноски в сметката, която октри Община Кюстендил за реализирането на идеята, след като тя бе приета от Общинския съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Prostivat23:32 - 20.02.2020
Защо Нашият Президент посегна на единствената чиста личност от така наречената наша славна история !!!! Нямам думи ....
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK