Строителството над дерето в Дебрен е спряно!

Кметът на община Гърмен - Минка Капитанова, снимка: Infomreja.bg

От много време насам името на село Дебрен, Гърменска община, се свързва със строителството над дере. Проблемът се разраства, недоволството на хората, живеещи в близост до дерето - също.

„Въпросът има своята предистория. Процедурата започва, когато предишният кмет внася в Общинския съвет докладна записка за одобряване на подробен устройствен план за регулация и застрояване на търговски обекти над дере в село Дебрен. Изготвен е изготвен доклад от хидроинженер. Планът не е върнат от областния управител, което означава, че той е влязъл в законна сила. Освен това всяко разрешително за строеж  задължително минава през РДНСК, която в 14-дневен срок проверява всичко и документално, и на място. След това разрешението влиза в сила", коментира пред репортер на ИНФОМРЕЖА кметът на община Гърмен, Минка Капитанова.

Искането за строеж е било одобрено с решение на Общинския съвет. През 2013 година е бил обявен търг, към който имало интерес. От общо осем парчета били закупени две. Правото на строеж е било за период от 5 години.

"Съгласно Закона за водите не може да се строи над река. Затова Басейнова дирекция твърди, че Общината няма право да дава разрешение за строеж. След като изпълнителят на строежа е наказан, започва дело, където становището на Басейнова дирекция пада, тъй като не става дума за река. В плана дерето не е отразено като такова. Актувано е с акт за общинска собственост, което е парцел. Съдът доказва, че процедурата е законна и ние няма как да спрем строителството. По Закона за устройство на територията разрешително за строеж не може да бъде отменено", поясни Капитанова.

По думите ѝ разрешителното е дадено за построяване на търговски сгради, като между тях трябвало да има отстояние, за да може дерето да се почиства. Тя нарече смехотворно твърдението, че търгът е бил таен, защото бил проведен на Байрам.

"На Байрам животът не спира. Търгът е напълно законен", подчерта кметът на община Гърмен и допълни: "След като директорът на Националния строителен контрол е изпратил сигнал до главния прокурор, проверките са ежедневни. Протоколите с констатациите на ДНСК и РДНСК – Благоевград, връчихме на собствениците на двата обекта. Те възразиха, но възраженията им не бяха приети и Общината издаде заповед за спиране на строителството".

Собствениците имат право да обжалват в 14-дневен срок. Решението на казуса предстои.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK