Общинарите в Гоце Делчев одобриха удължаване на сроковете за изплащане на кредити

Снимка: Infomreja.bg

Заемите са взети за изпълнение на проекти

На вчерашното си заседание съветниците в Гоце Делчев дадоха своето съгласие да бъде удължен срокът за погасяване на два кредита, взети от общината.

През 2018 година община Гоце Делчев е сключила договор за кредит от фонд ФЛАГ на стойност 505 989 лева за изплащане на разходите по проект за подкрепа на социалните предприятия и насърчаване на заетостта. Това е трансграничен проект – програма България – Гърция, в който участват община Гоце Делчев и две гръцки организации  - от град Александруполи и Техническият университет в Кавала.

По проекта се изгражда разсадник до Младежкия дом в Гоце Делчев и се извършват дейности, свързани със създаване на Общинско социално предприятие.

Веднъж кредитът е бил отложен поради удължаване срока на проекта. Управляващият орган и гръцката страна са поискали второ удължаване заради световната пандемията. Според постигнато неофициално съгласие, крайният срок на проекта е 28-и септември 2020 година.

Промените налагат срокът за погасяване на заема също да се промени. Постигната е договореност с кредитния фонд новият срок да бъде  25-и декември 2020 година, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части.

Вторият заем е взет за оборудване на общинската болница, за ремонтиране на здравните служби в Брезница и Лъжница и за тяхното оборудване. 

По-голямата част от кредита е върната, но поисканите още в началото на януари проверки за възстановяване на разходите се отлагат. Причината е, че проверяващите не посещават обектите, забранени са и публичните дейности. 

Постигната е договореност за удължаване на проекта до 28-и февруари 2021 година, а новият срок за погасяване на заема - 25-и декември 2020 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK