С възстановка отбелязват 141 години от Освобождението на Дупница

Снимка: Личен архив

За втора поредна година с възстановка ще бъде отбелязано честването на 141 години от Освобождението на Дупница от турско робство. Това ще се случи на 13. януари, като отново ще бъде пресъздадено посрещането на майор Орлински и войниците му по спомените на Никола Лазарков, който е описал подробно този ден. Официалната дата е 14. януари по нов стил.

Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при Рибарника, където майор Орлински ще пристигне заедно с войниците си на коне и в автентични униформи от онова време точно в 11 часа.

Цялата среща, диалогът между свещеника и майор Орлински, които са подробно описани от историка, ще бъдат пресъздадени напълно, а "шествието на свободата", такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани по ул. "Орлинска", после по "Николаевска".

Пред паметната плоча на майор Орлински ще бъдат поднесени венци и цветя, а директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска, ще разкаже за онзи мразовит ден на 1878 година.

Шествието ще продължи до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката и ще завърши с народно веселие с участието на всички танцови формации и ансамбли на площад „Свобода“.

За времето от 10,45 до 12 часа на 13. януари ще бъде затворено движението по главния път в района от "Рибарника" до "Развесена върба".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK