Клуб „Вяра, Надежда и Любов“ към НЧ „Асклепион 1998“ с програма за 100-годишнината от подписването на Ньойския договор

Снимки: Личен архив

С традиционното поклонение пред паметника на Апостола в Босилеград и среща с наши сънародници  от българския КИЦ ще започне богатата и за тази година патриотична програма на кюстендилския клуб „Вяра, Надежда и Любов“ към НЧ „Асклепион 1998“. Многобройните маршрути до свещени за българите православни и исторически места ще бъдат посветени на 100-годишнината от подписването на трагичния за България Ньойски договор, който откъсва живо месо от територията на родината ни и оставя извън нейните предели десетки селища и хиляди наши сънародници.

В програмата, подготвена от ръководителя на клуба Страхил Данчев, който е и негов основател, са предвидени посещения на редица манастири, черкви, градове и села, природни и културни забележителности в Западните покрайнини, които така наречените велики сили отнеха от България след края на Първата световна война. 

Освен в Босилеград, поклонение пред делото на Апостола ще има и на паметника му в Цариброд. Ще бъдат организирани редица срещи с наши сънародници  отвъд западната ни граница, а пътищата ще отведат членовете на клуба и до рядко посещавани и позабравени български места на територията на днешните републики Сърбия и Македония.  

От създаването си преди четири години клуб „Вяра, Надежда и Любов“, който е своеобразен продължител на Клуба за културен и еко туризъм към читалище „Асклепион“, чийто ръководител беше легендарният Стефан Иванов, е организирал пътувания по над 100 маршрута, до православни и исторически български светини у нас и за граница.

"Клубът приобщава към своята дейност хора от различни поколения, като особено активна и ползотворна е съвместната му дейност с училищните клубове „Млади възрожденци“ към Общобългарския комитет „Васил Левски“",  съобщи председателят на НЧ „Асклепион 1998“, Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK