Клиентите сами избират доставчиците на ел. енергия

Снимки: Областна администрация - Кюстендил

Предстоящото либерализиране на енергийния пазар в България обсъдиха на среща в Областна администрация – Кюстендил представители на общини и институции, собственици на частен бизнес и отделни граждани. Участие в информационната кампания взуха Александър Давидов – Министерство на енергетиката, Пламен Младенски – КЕВР, Тодор Матев – ЧЕЗ, Емилия Желязкова – ЕСО и Милена Божинова – БНЕБ.

Зам.-областният управител Радослава Чеканска в своето приветствие изрази задоволството си от възможността, която тази продължаваща кампания предоставя възможност на хората да разберат либерализацията във всички областни градове в България. По думите й стана ясно, че следващата по-подробна кампания ще се проведе още в началото на 2016 г.

„Либерализираният пазар дава възможност на клиентите да избират своя доставчик на електрическа енергия, с който свободно да договорят цената, по която купуват електроенергията си. По този начин се създава конкурентна среда за участниците на пазара, а това е предпоставка за оптимизиране разходите за електрическа енергия на потребителите, повишаване на качеството и разнообразието на предлаганите услуги“ поясни Александър Давидов. По думите му стана ясно, че крайният клиент ще може сам да избира кой да бъде неговият доставчик на електрическа енергия.

“Любопитно за гражданите, следвайки примера на други държави, е възможността доставчикът да предлага комбинирани услуги на преференциални цени с отстъпки“ – добави Давидов.

На свой ред Пламен Младеновски поясни, че клиент, който не е избрал да си смени доставчика на електрическа енергия, ще продължи да бъде снабдяван от крайния снабдител, а при процедурата по смяна на доставчик не се заплаща такса от потребителя. От казаното последва въпрос от присъстващите, за това как потребител може да разбере кой е настоящият доставчик на електрическа енергия. Тодор Матев обясни, че  клиентът може да разбере от последната получена фактура или фискален бон.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK