Класираха ни на 109-то място в света по свобода на медиите

Източник: Репортери без граници

България се намира на 109-о място в новата класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите. Индексът за свобода на медиите по света на неправителствената организация класира общо 180 държави, пише News.bg. През миналата година България беше класирана на 113-о място.

България е класирана най-ниско от всички страни в Европейския съюз. Според оценката на "Репортери без граници" това се дължи на среда, доминирана от корупция и тайни сделки между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, който е представен като бивш шеф на основната българска специална служба (ДАНС) и собственик на "Нова българска медийна група". Уточнява се, че Пеевски притежава шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печатни медии.

Отбелязва се също, че разпределението на средства от европейски фондове от страна на българското правителство за определени медии се извършва с пълна липса на прозрачност, което прави медиите некритични към правителството. Методологията включва няколко критерия, като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация. За сформиране на оценката има и въпросник от 87 въпроса, свързани с гореспоменатите критерии.

Най-високата оценка е 0, което означава пълна свобода на медиите, а оценка 100 означава тотална липса на свобода на медиите. За сравнение Норвегия, която е начело в индекса, има оценка от 7,60, а страната в дъното на класацията - Северна Корея, която е на 180-о място, има оценка 84,98, тоест няма страна нито с максималната, нито с минималната оценка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK