Кюстендилско семейство с незабравими спомени от пътешествие в Куба

Златка и Лъчезар Димитрови от Кюстендил с незабравима екскурзия в Куба, снимки: Личен архив

Семейство Златка и Лъчезар Димитрови от Кюстендил обичат пътешествията и като пенсионери до момента са посетили 26 държави.

Най-много от всички посетени страни им е харесала Куба. За прекараните мигове в тази задокеанска страна те споделят своите прекрасни и емоционални впечатления от Острова на свободата.

Впечатлени са от забележителностите на столицата Хавана, от Капитолио /Парламента, който е копие на Белия дом във Вашингтон, музея на революцията/бивш президентски дворец, националния театър за опера и балет, пристанището, емблематични площади като този на революцията, площад Виеха, площада на Катедралата и др.

Особено чувство на гордост обвзема нашите българи, когато виждат поставен на централно място камък от крепостната стена на старата ни българска столица Велики Преслав. Този камък е подарен от София на Хавана в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава.

Бившата учителка по химия и биология Златка Димитрова и съпругът й Лъчезар - дългогодишен инспектор в Областната инспекция по труда в Кюстендил, успяват да посетят и и крепостите "Ел Моро" и "Ла Хавана", където разглеждат фабриката, която произвежда пури.

Посещават имението с къща-музей на Хемингуей. Имат и щастието да се разходят по красивия крайбрежен булевард "Малекон", който е дълъг 7.5 км. От време на време се освежават с натурален сок от тръстика, който се приготвя пред очите на всеки, който е жаден. Тръстиката се поставя в специален уред, който изцежда сока и след това се подправя с кубински ром.

В музея на шоколада дегустират прекрасен шоколад, също произвеждан на място. Прави им впечатление, че във всяко заведение има жива музика с оркестри и темпераментни певци. Кубинците се веселят от цялото си сърце и душа и са известни с това си качество по света.

Разхождайки се по улиците, са срещали ученици с червени връзки, каквито носеха навремето и българските пионерчета. Впечатлени са от грижите, които в Куба се проявявали към възрастните хора, там имало клуб на 120-годишните - т. е. имат дълголетници. Контролът на храните бил много строг. Произвеждали се само екологично чисти продукти. Техните снимки са изложени в престижния хотел "Nacional" в Хавана.

След Хавана се отправят към перлата в короната на Куба - световно известния курорт на брега на Атлантическия океан - "Варадеро". Той представлява 24-километрова ивица с построени върху нея луксозни хотелски комплекси сред тропическа растителност и жарко слънце.

По пътя в уютно заведение ги посрещат темпераментни кубински музиканти и певци и под звуците на тяхната музика са пили специфична за мястото Пина Колада, поднесена в ананас. С моторна лодка по океана отплавали до реставрирано индианско селище до гр. Гуама.

Посещават и ферма за крокодили, където ги гощават с крокодилско месо. Плували са в топлите, чисти и прозрачни води на Карибско море, където са се любували на подводните му красоти от корали и разноцветни рибки.

„Хората навсякъде бяха весели, сърдечни и много гостоприемни. Споделиха, че при тях няма стрес, защото няма безработица. Това са хора, които живеят с достойнство. По време на нашата екскурзия се хранехме в ресторантите на хотелите и обществени заведения, където имаше голямо разнообразие от меса, риби, морски дарове, салати, сладкиши, сладоледи, изобилие от цитрусови плодове - банани, портокали, мандарини, лимони, папая, гуава и др.

Кубинските специалитети бяха ястия с крокодилско месо, жълт и черен ориз, пълнени с шунка, банани, пържени банани и др. У нас останаха прекрасни, незабравими и много емоционални мигове от слънчева и свободна Куба", споделиха за ИНФОМРЕЖА Златка и Лъчезар Димитрови – пенсионери от Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK