200-годишен дъб от Треклянско с номинация за „Дърво с корен 2019“

Снимки: Севделин Атанасов

Кюстендилецът Севделин Атанасов се надява вековното дърво да бъде спасено

200-годишен дъб, намиращ се в местността „Кръста“ в треклянското село Злогош, е единственото номинирано дърво от Кюстендилска област за участие в конкурса „Дърво с корен 2019“.

Номинацията е направил кюстендилецът и природолюбител Севделин Атанасов, който се надява на подкрепа за спасяването на вековното дърво.

Дъбът се намира в местността „Кръста“, където има стар оброчен кръст на Свети Георги и до 1962 г. там се е провеждал събор. Традицията е възстановена през 2013 г. Дървото е с височина 20 м, обиколка 2,80 м и възраст около 200 г.

„Вижда се, че състоянието на дъба е тревожно и би било хубаво да има грижа от страна на съответните институции за такива значими и стари дървета“, обяви Севделин Атанасов.

Преди години дъбовете в района са били два, а някога и три. Предишният дъб обаче, който е бил на 300 години, вече е изсъхнал.

„Под дъба има автобусна спирка, която се нарича „Дабьето“. Дабьето са свързани с моето детство. Всяка ваканция съм прекарвал при баба ми в село Брест, на 3 км от мястото. Автобус до Брест не се движеше и разстоянието изминавахме пеша с брат ми, съпровождани от баба ни“, разказа с умиление Атанасов, връщайки се назад във времето.

Срокът за подаване на снимки и истории на любими дървета вече изтече, като победителите в различните категории - „Дърво с корен“, „Млад природолюбител”, „Вековните дървета говорят” и „Изборът на експертите“, ще бъдат излъчени от жури на фондация „ЕкоОбщност“, които са и организатори на конкурса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK