Български ученици спечелиха два медала на олимпиада по лингвистика в Прага

Снимка: Infomreja.bg

Девет медала – два златни, пет сребърни и два бронзови, завоюваха български ученици на XVI Международна олимпиада по лингвистика, която се проведе в чешката столица Прага. В индивидуалното състезание страната ни зае второ място с точка по-малко от първенците.

Със злато се окичиха Виктор Балтин от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас и Здравко Иванов от СМГ. Двамата станаха четвърти и пети в генералното класиране. Сребърен медал спечели Елена Кескинова от СМГ, а Цветелина Стефанова от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ в Русе и Георги Йотов от 164 Испанска гимназия в София взеха бронзови. Други две български ученички – Грета Христозова от ЕГ „Пловдив“ и Асел Исмолдаева от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна, получиха почетни грамоти.  

В отборното състезание българският състав грабна още четири сребърни медала. Елена Кескинова спечели награда за най-добро решение на две задачи, което се случва изключително рядко. „Въпреки че това не е част от официалното класиране, е голямо постижение за страната“, коментираха ръководителите на отбора Александър Велинов, Любомир Златков и Динко Раднев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK