Кюстендилският художник Евгени Серафимов реставрира стенопис на век и половина

Снимки: Личен архив

Саждите на свещите от хилядите отминали литургии запазили шедьовъра

Кюстендилският художник и ръководител на школата „Новите Майстори“ – Евгени Серафимов, реставрира скрит стенопис, които е на около век и половина. Уникалният шедьовър е открит в един от големите храмове в Кюстендил – „Свети Димитър“, в който в момента се извършват ремонтни дейности.

„Днес е един от най-специалните дни в моя живот! Беше ми поверена честта да върна времето назад за един истински шедьовър от времето на великите самоковски зографи! Иван Доспевски рисува този стенопис в края на по-миналия век.

Стенописът се намира в проскомодийната ниша на черквата „Св. Димитър““, разказва майсторът на четката от Кюстендил. По негови думи стенописът е на около 150 години, като през този период е бил скрит зад параван и платно, поемайки саждите на свещите от хилядите отминали литургии. При ремонтирането на черквата тази година е открит и е решено да бъде показан.

„Стенописът беше изцяло черен, телефонът показва все пак някаква форма, защото засилва контраста. Огромни благодарности на реставратор Бианка Ненова, която ми даде съвети и напътствия как да работя!

След три седмици борба със саждите и дискретен ретуш съм благодарен за всичко“, разказва още Серафимов, който е изключително доволен от свършената работа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK