Кюстендилски туристи изкачиха Трънския Матерхорн

Снимки: Личен архив

Това е Краището – малко познато късче от България, но пълно с изненади!

По покана на трънското дружество, туристите от ТД „Осогово“ – Кюстендил, превзеха острите върхове на Гребен планина. Изненадата им бе голяма. Освен тях, имаше още около 500 участници, чакайки на мегдана в село Трънска Банкя.

Село Банкя гъмжи от минерални извори. В западния край на селото минахме, само да погледнем, разделената според Ньойския мирен договор на две къща. Едната  - половина е била в България, а другата половина в Сърбия. Къщата вече е реставрирана. Мястото е обозначено с гранитна пирамида, която е за граничен знак, разказват участниците в похода.

След приветствията от домакините те се насочват към водопад Връбча. Маршрутът е зареждащ. Вече е много добре маркиран от туристите от трънското дружество. Много е панорамен и през цялото време от двете страни има невероятни гледки. Преходът не е лек, денивилацията е около шестотин метра. Накъдето и да се обърнеш има възможност да се насладиш на ширналите се обширни пасища, планини и планини…

Врабченския водопад, това е място, което си струва да се посети. Вълшебно място, към което винаги нещо ще ни тегли. Трудно се разделихме с него. Обръщаш се назад и пак ахваш.        

След кратка почива, лека закуска и фотопауза при една къща за гости, туристите се отправят към панорамната скала Станкьов камък /1050 м/. Картините, които се разкриваха пред нас, приближавайки се към него подбуждаха в нас желанието за снимки... снимки и пак снимки. Въпреки мрачното време тук може да се събере богата палитра от цветове, усещания и емоции.

Но изненадите ни не свършваха до тук. Очакваше ни връх Драговски камък (1118 м), или както е по-известен като Трънския Матерхорн, наречен така заради пирамидалната му форма. Не, той не впечатлява с надморска височина. Интересен е с 360 - градусовата гледка, която предлага. Всичките ни усилия към върха си заслужаваха, защото от всичките си страни е обграден с красиви и безкрайни пейзажи.

Оставихме планината, заредени с енергия и емоции и се отправихме към паркинга, където ни чакаше автобуса. Ако имате път натам, непременно го посетете. Освен страхотна почивка, там може да се насладите и на много красиви места, които да посетите. Като за един ден разходка хич не е зле, нали!

Благодарим сърдечно на туристите от трънското дружество за добрата организация, прекрасна маркировка и многото щастливи мигове, които ни подариха, заявиха още от ТД "Осогово" - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...14:23 - 25.02.2020
Кюстендилските туристи - винаги на опашката, последни! Колко хора се качиха на вр. Драговски камък?
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK