Кюстендилски туристи изкачиха Трънския Матерхорн

Снимки: Личен архив

Това е Краището – малко познато късче от България, но пълно с изненади!

По острите върхове на Гребен планина се запътиха туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил. Началото на прехода започна от Драговската махала. Намира се между трънските села Врабча и Филиповци.

„Преходът не е лек, петстотинметровата денивелация ни даде възможност да се насладим на ширналите се обширни пасища, който сериозно засилват усещането за планински простор, а и омекотяваха земята под краката ни. Драговското врело е много впечатляващо. Там направихме и първата фотосесия“, разказват с вълнение туристите от ТД „Осогово.

Реката е създала десетки водоскоци, водопади и причудливи форми в скалите. Представлява река, която минава през много тесен планински проход, дълъг над 1 километър, който в най-долната си част става широк.

Вървейки по стария римски път сред скален венец и много зеленина, туристите ги очаквал входа на Бежанската пещера. Тя е около 62 м. и е сравнително голяма.

„Цялата група с нетърпение очакваше предстоящото изкачване на връх Драговски камък (1118 м), или както е по-известен Трънския Матерхорн, наречен така заради пирамидалната му форма. Не, той не впечатлява с надморска височина. Интересен е с 360 - градусовата гледка, която предлага. Всичките ни усилия към върха си заслужаваха, защото от всичките си страни е обграден с красиви и безкрайни пейзажи“, обяснява секретарят на дружеството, Силвия Михова.

След кратка почива, лека закуска и фотопауза туристите се отправили към панорамната скала Станкьов камък /1050 м/. Посещават и село Трънска Банкя, което гъмжи от минерални извори.

„В западния край на селото минахме покрай разделената на две къща, според Ньойския мирен договор - половината в България, а другата половина в Сърбия. Къщата вече е реставрирана. Мястото е обозначено с гранитна пирамида, която е за граничен знак. Днес можеш на воля “да прескачаш границата” и да се разхождаш из Сръбско, да се връщаш в България и пак, и пак...“, обяснява още Силвия Михова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK