МВР: Поведението на протестиращите е недостойно

Снимка: Infomreja.bg

Коментар след вчерашния инцидент при Софийския университет

Протестиращи отказват да свидетелстват след вчерашния инцидент между лек автомобил и момче в столицата, при който автомобилът е минал през крака на протестиращия.

Протестът започва в 19 ч., а в 21 ч. тръгва шествието. В 21,40 ч. всички протестиращи блокират Орлов мост.

Полицаите са говорили на място с хората, блокирали кръстовището при Софийския университет в 21,50 ч.

Автомобил се озова между протестиращите, които са се оттеглили от пътя. Водачът на автомобил е потеглил назад за да се върне, при което момче до автомобила, което казало, че колата е минал с едната гума върху крака на момчето.

Водачът е обиждал полицаи и протестиращи, а момчето е транспортирано в ИСУЛ. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни.

До 1,15 ч. е провеждан диалог с хората да освободят шосето, както и да бъдат разпитани свидетели. В момента се преглеждат видеозаписи.

Не можем да сме категорични, че е имало съприкосновение между автомобила и момчето, случаят се изяснява, каза Тони Тодоров, зам. – началник на отдел “Охранителна полиция” в СДВР.

Имаме желание за диалог с неформалните лидери на протеста, за да преодолеем проблеми. Всеки има право на протест, но има и закон, които урежда провеждането му.

Инцидентът не може да се определи като провокация, но поведението на протестиращите е било недостойно, каза Тони Тодоров.

По колата са хвърляни кенчета от бира и кал.

Това е 20-ия ден на гражданско подчинение, но важното е, че при тези ситуации не трябва да се използва полицейско насилие, подчерта Тодоров.

За довечера е дадена заявка да се нощува на палатки пред МС, а от МВР заявиха, че са готови да охраняват протестиращите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK