В извънредното положение – „Декамерон“ с читалище „Асклепион“

Снимки: Читалище "Асклепион"

Представят в социалните мрежи кюстендилски автори от различни творчески сфери и поколения

Да, наясно сме, че в момента за всички ни основната грижа е да се запасим с най-важните неща, необходими за всекидневния ни живот, и да спазваме ние самите и хората около нас всички обявени ограничения, за да не си предаваме вируса взаимно.  Все пак за мнозина не беше никак приятна изненада затварянето на кината, театрите, библиотеките и читалищата и роптаехме, без да подозираме с каква динамика ще се развива напълно непозната ни досега ситуация. Докато стигнем за броени часове до новината за пълната забрана да работят всякакви видове търговски обекти, с изключение на хранителните магазини и аптеките.

Ще трябва да ограничим до минимум контактите си, приятели, за неясно колко време – дай, Боже, да е само за две седмици. А после – кой знае?!  И ние решихме ето това -  „Декамерон“ с читалище „Асклепион“. Няма да си разказваме он-лайн истории със закачлив еротичен привкус и поучителни притчи за лицемерието на  духовенството, както са го направили за десет дни в десет новели десет флорентински младежи /седем девойки и три момъка/ през 1348 година в дните на страшната чума в родния им град, отнесла почти всичко живо в него.

С младежката си вяра, жизненост и остроумие те се опитали да намерят спасение от ужасяващите  безнадеждни картини по улиците на града и колкото им е отредено – да го изживеят в радост и приятелство. Ние решихме всеки ден да ви представяме в социалните мрежи кюстендилски автори от различни творчески сфери и поколения. Решихме да правим каквото можем, както можем и колкото можем – това е нашият начин да бъдем заедно.

Започнахме с художника Здравко Анев в парка пред галерията. На  безопасното разстояние от метър и половина един от друг разгърнахме страниците на „Декамерон“ на Джовани Бокачо и Здравко започна да рисува новела след новела. Ще спазваме всички санитарни препоръки и здравни изисквания и ще се опитаме да превърнем тягостните дни на карантината  в нещо интересно, с което да запомним дните на това необикновено изпитание за всички ни!

След началото с творбата на Бокачо, нашият „Декамерон“ продължава с представяне на кюстендилски творци, с четене на открито и с илюстрации на творби на  наши автори, а резултатът ще споделим публично когато всичко това отмине – надяваме се да е скоро, сподели Виолета Атанасова, председател на НЧ “Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK