Кюстендилски гимназисти взеха участие като наблюдатели в Турнир на младите физици в София

Снимки: личен архив

Учениците на Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“ - Кюстендил, Иван Митов от 10. клас, Кирил Ябукарски, Златин Йонев и Янис Якимов от 8. клас, заедно с Силвия Стойчева – учител по физика, взеха участие като наблюдатели на Турнир на младите физици "YOUNG PHYSICIST’ TOURNAMENT & WORKSHOP" в София, по покана на Фондация „Наука без граници“ с председател - професор, дфн, д-р Бойка Анева.

Организатори на Турнир на младите физици с международно участие и съпътстващ семинар са Фондация „Наука без Граници”, със съдействието на БАН и СУ „Св. Кл. Охридски“, с подкрепата на проекта OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейската програма Horizon 2020.

В турнира взеха участие отбори от Гърция, Румъния, Сърбия и Словакия, както и български ученици от гр. Русе. В оспорвани турнирни битки върху изследователски задачи учениците показаха ентусиазъм, екипност и ерудиция, защитавайки своите проекти. Най-добре подготвени се оказаха учениците от Словакия.

Съпътстващият семинар, който се проведе, имаше за цел да запознае учители и ръководители на отбори със спецификата на Международния турнир на младите физици (IYPT), както и с връзката с изследователските методи в образованието.

Проведоха се дискусии, обмяна на опит и обсъждане на критериите за оценяване. Събитието имаше за цел да провокира интерес и желание за участие на повече български ученици в Международния турнир, да насърчи учителите да подготвят отбори и да работят с учениците си по задачи от него.

Не на последно място се даде възможност за натрупване на турнирен опит на състезателите от българския отбор, които се готвят за Международния турнир през юли тази година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK