Кюстендилската социална трапезария официално влезе в новия си дом

снимки: Цена Желязкова, infomreja.bg

Седем години трябваха, за да получи трапезарията свое място, но седмият й рожден ден дойде с добър подарък. След дълго протакане, през лятото Община Кюстендил предостави на трапезарията помещение: павилион №2 на площад "Велбъжд".

Създателка на трапезарията е Лили Шмидт, почетен гражданин на Кюстендил. За мястото се грижат дамите от дружество „Майчина любов”. Вече седма година, всеки ден 50 кюстендилци в неравностойно положение получават в трапезарията топъл обед. Продуктите са от дарения и финансиране от сдружение „Помощ за България”, основано във Франкфурт от Лили Шмидт. Храната се приготвя – безвъзмездно – от служителите на общинската кухня.

На официалното откриване присъстваха хората, които разчитат на трапезарията, техни близки, както и представители на общинска и областна администрация. Приветствие към тях и апел за подкрепа към кюстендилци отправи Йорданка Тасева, зам.-председател на „Майчина любов”.

„В помещението все още няма климатици, попълва се библиотека за хората, които посещават трапезарията. Всяка помощ – финансова, материална или просто доброволческа, е добре дошла”, напомни Снежана Помакова, другият зам.-председател на дружеството.

Официалната част от откриването приключи с водосвет, отслужен от отец Касиян. „Да даваме от своя недоимък – това е и национално, и лично качество. Нека не го забравяме” – призова той гостите.

Откриването приключи с импровизиран коктейл. Че няма друг път, освен към по-добро, и друга надежда, освен за здраве – това бе общото настроение.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK