Кюстендилската полиция неутрализира две престъпни групи за домови кражби

снимка: МВР

Успешните операции бяха представени от директора на ОДМВР комисар Георги Джоглев, заместник-районния прокурор Светлана Ризова и зам.-директора на ОДМВР Елиан Стамболийски

33-годишният В.Л, известен сред аверите си и като Банго Васил, от събота е с постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”. Той работи в екип с приятелката си и още няколко „съмишленици“. Последната  кражба, извършена от  екипа на Банго Васил, е от края на февруари. Тогава от жилище в кв. “Запад” в Кюстендил бяха отнети преносим компютър, цифров фотоапарат, цифрова тв камера, тв камера, моторна резачка, ъглошлайф, електронна везна и охладител за лаптоп.

По време на проведените оперативно издирвателни действия криминалистите откриха част от вещите, които са иззети от новите им собственици – лаптопът, едната камера и фотоапаратът са били продадени в Благоевград. Преди по-малко от седмица този екип бе задържан на територията на РУП Бобов дол за проникване в чуждо жилище с подбран или подправен ключ. Тогава у дамата е открит и инструментариумът за отваряне на ключалки.

Банго Васил е известен на полицията с противозаконни деяния в по-широк спектър – престъпления по линия на наркотици, множество домови кражби, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, осъждан е. Работата по документирането на престъпната дейност  на В.Л. продължава, образувано е дознание по случая.

Другият екип, който напоследък е насочил интересите си при извършване на кражбите към пари и злато, е от П.Д. /27 г./, известен като Мазуто, и С.И. /37 г./, известен като Свещта, осъждан. Те са заловени след сигнал от граждани, че неизвестни се опитват да проникнат в жилище на ул. “Антим I” в града. Пристигналият автопатрул ги е задържал, въпреки опита им да избягат. Те също са с богат криминален актив – множество кражби, престъпления по линия на наркотици, хулиганство.

Срещу П.Д. има образувани дознания и за лихварство и притежание на взривни вещества. По случая е образувано дознание по чл. 195, ал.1 т.3, предложение 2, т.4 във връзка с 18, ал.1, във връзка с чл. 20, ал.2  от НК. Днес Кюстендилският районен съд постанови за двамата постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Прокурор Ризова изрази надежда, че и Окръжният съд ще потвърди мярката за неотклонение на Свещта и Мазуто, защото от събраните множество веществени доказателства и свидетелски показания е видно, ча са опасни, работят “организирано и професионално” и има опасност да продължат с противозаконните деяния. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK