Кюстендилската изложба "Отвъд видимото“ гостува в ЮЗУ, предложиха годишни награди за социална работа

Снимки: Виолета Атанасова

Да се правят номинации за работещите в социалната сфера и да бъдат удостоявани с годишни награди най-сърцатите хора, които са се посветили да работят за благородната кауза на своята професия – това бе дискутирано на среща в ЮЗУ „Неофит Рилски“, проведена по повод Световния ден на социалната работа.

Предложението за годишните награди в тази все още недооценявана от обществото по нейната значимост професионална сфера бе направено от Анелия Велинова – директор на кюстендилския Дом за възрастни хора с физически увреждания „Ильо войвода“, която в момента е и докторант към Катедра „Медико-социални науки“ във Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“.

Нейна беше и инициативата форумът в първи корпус на ЮЗУ да бъде съпроводен с представяне на изложбата „Отвъд видимото“ с художествени фотографии и портретни рисунки на хора с увреждания, настанени в дома.

Тази изложба – съвместна инициатива на ДВХФУ и фондация „Модус Вивенди БГ“, бе открита преди една година от омбудсмана Мая Манолова, а в края на миналата година с нейно съдействие бе показана и в Народното събрание, където бе открита от неговия председател Цвета Караянчева.

В ЮЗУ концепцията на изложбата и нейните послания бяха представени от Анелия Велинова и Виолета Атанасова, председател на фондацията партньор.

Доц. д-р Даниела Попова – зам.-декан на факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“, и доц. Васка Станчева – ръководител на катедра „Медико-социални науки“, поздравиха работещите в социалната сфера и студентите, избрали да се подготвят за това нелеко професионално поприще, като обърнаха и внимание на необходимостта да бъдат създавани условия за повишаване на обществения престиж на  социалната работа.

Отбелязването на  Световния ден на социалната работа продължи с презентации на различни  дейности и инициативи. За своята презентация ДВХФУ беше избрал мотото „ Социалната работа отваря и най-тежките порти“. Събитието продължи с дискусия с участието на студенти, преподаватели  и работещи на терен социални работници. 

Именно там широко бяха коментирани възможностите  както има награди „Лекар на годината“, „Полицай на годината“, „Бизнесмен на годината“ и прочие, да бъдат  учредени  и годишни награди за работещите в социалната сфера въз основа на  добре обмислени и аргументирани критерии.

На откриването на инициативите, посветени на Световния ден на социалната работа, присъстваха и потребители от ДВХФУ „Ильо Войвода“, някои от които са обект на художествените произведения, представени в изложбата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK