„Златен леопард“ от международния кинофестивал в Локарно за филма „3/4“, заснет от кюстендилеца Юлиан Атанасов

Снимка: Личен архив

Филмът „3/4“ е игрален дебют на режисьора Илиян Метев, който получи първото си голямо признание със своя пълнометражен документален филм „Последната линейка на София“/ с награда в Кан/. Авторът, роден в София, отраснал в Германия и завършил престижни филмови училища в Лондон, избра зад камерата на първия му игрален филм да застане роденият в Кюстендил филмов оператор Юлиан Атанасов, завършил Берлинската филмова академия.

Общата им кинотворба, която бе селектирана заедно с още 16 заглавия на млади автори от цял свят за участие в 70-я Международен кинофестивал в италиански говорещия град в Швейцария Локарно, им донесе голямата награда „Златен леопард“ в конкурсната програма „Режисьорите на настоящето“. Филмът е копродукция на България и Германия. Операторът Юлиан Атанасов е син на журналистката Виолета Атанасова и на рано отишлия си известен фотограф Георги Атанасов.

Това е петият заснет от него като главен оператор игрален филм, а три от лентите -„Източни пиеси“, „Островът“ и „С лице надолу“ - са дело на един от най-успешните български режисьори от новото поколение Камен Калев. Филмът „Източни пиеси“ /2009/ завоюва цяла дузина международни филмови награди и беше първият български игрален филм в селекцията на кинофестивала в Кан след 20-годишно отсъствие на български творби в най-престижния филмов форум.

За филма на Илиян Метев и Юлиан Атанасов по повод спечелената престижна награда Нева Мичева - преводач и изкуствовед, написа: „Това е истински фестивален филм, от тези за разкош, които са като лупа, насочена към рядко наблюдавани детайли от вътрешното и външното, и към него не бива да се подхожда с очакванията от пред екрана в мол или телевизора. Защото той не е за убиване или уплътняване на времето, а за благодатно хвърляне в тревожност“.

Миналата година Голямата награда „Златен леопард“ в основната конкурсна програма на фестивала в Локарно получи дебютният филм на младата режисьорка Ралица Петрова „Безбог“, а другият претендент за нея беше филмът „Слава“, главната женска роля в който изпълнява кюстендилката Маргита Гошева.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK