Кюстендилска рок група засне видеоклипове пред 100-годишна къща в Раждавица

Снимки: Личен архив

Видеата на „Яно мори“ и „Разболе се Калина“ са заснети пред уникална от 30-те години на 20 век къща

В село Раждавица кюстендилската рок група „Ръсти стрингс“ засне видеоклипове на две от последните си авторски обработки на автентични народни песни.

Видеата на „Яно мори“ и „Разболе се Калина“ са заснети пред уникална от 30-те години на 20 век къща.

„Направихме клиповете пред тази къщa, която по настоящем се руши. Искаме да насочим вниманието на обществото към обезлюдяващите се села, липсата на поминък и обезверяването на хората”, обявиха от "Ръсти стрингс".

В рок групата участват Ася, Светли, Кирил, Марти и англичанинът Алън, който е запленен от приридата в кюстендилския край и от 7 години живее в кюстендилско село.

Клиповете са заснети със съдействието на Ярослав Ставрев и Анатоли Костов, като мястото се намира в близост до Центъра за занаяти "Старата череша" в село Раждавица. Центърът е разположен зад стара 100-годишна фурна, която била в окаяно състоятие и е възстановена наскоро. 

“През 30-те години в селото са живели 1300 човека, а в момента са малко над 200 души. Разцвета на кюстендилските села в близост до ЖП линията през 30-те години, дължащ се на износа на плодове за Европа, е довел до построяването на много красиви къщи, много от които се рушат.

Една от причините за това е липсата на европейско финансиране”, сподели Борислав Крумов, който е управител на центъра за занаяти.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK