Училище за пример! Приказни герои оживяха в НУ "Паисий Хилендарски" в Банско

Снимка: Infomreja.bg

Националната седмица на четенето се организира от Министерството на образованието и науката и се провежда от 22 до 26 октомври. Инициативата е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2014-2020 година. 

В събитието с разнообразни прояви се включиха всички учлища в Югозапада. Истинската екипност и любов към книгата превърнаха инициативата в истинско приключение за учениците от началното учлилище в Банско.

НУ „Паисий Хилендарски“, начело с директора Евгения Тренчева, е първенец по прояви.

Още в понеделник ученици посетиха градската библиотека, запознаха се с големия инвентар от книги и как могат да станат читатели в „храма на книгите“. Участие взеха и родителите – те, заедно с малките, дискутираха темата „Защо обичам да чета?“.

На следващия ден вече порасналите деца си спомниха за „Любимите приказки на нашите баби“. Като във всеки клас гостуваха баби, които четоха приказки заедно с децата. Допънително всеки клас изработи табло с любимите герои.

Неизменна част се оказват родителите в обучението на децата в началното училище. Тази практика все повече се затвърждава и се показва здравата връзка между родители, учители и ученици. Така бе и в сряда, когато родителите с децата и преподавателите бяха разделени на три отбора – защитници на книгите, на компютрите и защитници и на двете. Темата, по която трябваше всеки отбор да изкаже мнение, дали компютърът или книгата е по-важна. Люти спорове доведоха до единодушното мнение, че книгата и компютъра трябва да вървят ръка за ръка.

Родителите четоха и писаха заедно с децата, правиха съчнинеия по картини и най-важното – „заразиха обществото с четене“. Екипите направиха книгоразделители, на които бяха изписани мисли за четенето. След това разделите бяха раздадени на граждани.

През цялата седмица децата имаха възможност да гласуват за най-любимата си книга. В училището беше поставена кутия, която събираше предложенията на малките читатели. Резултатът – най-предпочитаната книга от децата е „Пипи Дългото чорапче“.

Ред бе и на младите таланти да представят своето творчество. Проведе се радиочас „Вдъхновение“, в който учениците прочетоха свои творби.

Вчерашният ден бе незабравим за всички, тъй като гост бе не кой да е – а кметът на Банско – Георги Икономов. Той чете приказки заедно с децата и не бяха спестени и любопитни въпроси „А на Вас коя Ви е любимата книга?“.

Икономов откри заедно с директорката Тренчева табло на входа на училището във формата на книга с думите на патрона на учлилището: „Българино, знай своя род и език!“.

Логически задачи за математици, българици и по чужди езици доказаха потенциала на малките гении. Упражненията бяха проведени под мотото „Учим, творим, мислим, забавляваме се!“. Всеки клас излъчи свои победител.

Кулминация на Седмицата на четенето бе карнавалният празник с любими герои. Децата стахана Пипита, Котараци с чизми, Червени шапчици, но в костюми се преоблякоха и учители, и родители. Отново задружно! Това бе най-забавният и поучителен момент от Седмицата.

Тренчева завърши с думите: „Когато сме заедно, няма идеи, които да не можем да реализираме!“.

Забавлението и образованието са издигнати на пиадестал в началното училище. Дори и в обиковените дни след втория час за добър тонос и настроение учениците заедно с учителите играят под звуците на различна музика, а четвъртък е ден на хората. Тази седмица кметът поведе хорото.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK