Лятно кино в Кюстендил от 6-и август

Снимка: Отдел "Култура и духовно развитие"

Програмата ще открие филмът „Обир“ на Мария Николова

В рамките на четири вечери през месец август, паркът пред Художествената галерия в гр. Кюстендил се превръща в пространство за прожекция на българско и чудежстранно късометражно кино. Инцитивата е на община Кюстендил, а основен партньор е Кинематограф - най-голямата платформа за късометражно кино у нас.

Късометражните филми по нищо не отстъпват на пълнометражните, с тази разлика че, веднъж извървели своя фестивален път, късите филми рядко достигат до по-широк кръг зрители. Затова топлите августовски вечери са идеалният повод да погледаме качествено късо кино, потапяйки се във вълнуващите истории на техните герои.

В първата вечер (06.08) фокусът ше бъде поставен върху българското кино. Програмата ще открие филмът „Обир“ на Мария Николова. Зрителите ще видят и най-новия филм на Деян Цвятков „Далеч от времето“, в който любовта на героите ще накара времето да спре. Буквално. Смехът е гарантиран с американската комедия „I Know You From Somewhere’’, който e и критика към социалните мрежи, разкривайки същността им на антисоциални и със сигурност не в услуга на отделния човек.

Втората вечер (13.08) е посветена на различността, на ролята на различния в обществото и какви хубави и лоши неща могат да го сполетят, особено когато един от героите решава, че от днес нататък 2 + 2 ще е равно на 5.  Отново ще има силно българско присъствие с четири заглавия.

Успяваме ли да видим голямата картина или сме дотолкова вглъбени в собственото си съществуване, че често забравяме да отправим поглед към звездите? Филмовата селекция от третата вечер (20.08) ще ни накара да се замислим върху този въпрос, извеждайки наяве особеностите на съвременното общество, парадоксите, с които се сблъскваме и как това влияе на живота ни. Филмите са актуални, а техните автори идват при вас от различни точки на света –  Южна Корея, Естония, Косово, Босна и Херцеговина, Канада и Русия.

Прогрмата на последната вечер (27.08) ще бъде много интересна, със силни послания, зрелищни гледки и с акцент върху устойчивото развитие и мястото на човека в природата. Прожекцията ще бъде открита с култовия филм на Тома Вашаров „На Червено“, показвайки ни с премерена доза хумор, как изглежда абсурдизмът, когато го поставиш в България.

А ако синоптиците предскажат по-хладни августовски вечери, организаторите препоръчват носенето на одеало, както и на храна или напитка –  за още по-уютно потапяне в света на киното.

Входът е свободен, а прожекциите са част от летните културни празници Кюстендилско лято 2021.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK