Кюстендилска група с незабравима екскурзия до Хърватия, Словения и Италия

Снимка: Infomreja.bg

Кюстендилска група от 56 души, организирана от ВМРО - Георги и Александра Петрови, с любезното съдействие на туристическа агенция „Зори Травел”, посети Хърватя, Словения и Италия.

Хърватия, въпреки че е преживяла война, е успяла бързо да се вдигне на крака и се отличава с бързо развиваща се икономика. Първият град, който бе посетен и разгледан, бе Загреб - столицата на Хърватия. Символ на града е вратовръзката, която може да се види в големи размери, изложена по вратите на магазините.

Тук се гордеят още с това, че са изобретили парашута и химикала. Гостоприемен, аристократичен, красив град, с впечатляваща атмосфера с много магнолии и лалета и топло славянско сърце. Град с богато историческо минало, с удивителна архитектура, сътворена с Божията помощ, все едно гледаш дантели по стените, но не изплетени конци, а от твърд материал, където се преплитат история, култура и съвременност в една впечатляваща магия от забележителности, като уникални катедраи, църкви, статуи...

Една от най-впечатляващите катедрали „Св. Богородица”, която кюстендилската група посети, може да побере около 5 000 души. Тя грабва с очарователни витражи, украси и масивни статуи с готическа архитектура, както и с двете кули, почти близнаци, които се различават самом с един метър височина.

В близост до този римокатолически храм се извисява паметник с три пищни олтара, построени в чест на Дева Мария, с позлатени фигури, издигащи се величествено в сърцето на стария град Загреб, заобиколен от позлатени ангели. Този град с толкова много забележителности и с неговата известна и очарователна Ботаническа градина с редки билки и екзотични растения... 

Кюстендилци не успяха да видят всичко. Времето ги притискаше, но впечатлението у тях остана за европейска страна, уникална по себе си, която се отличава с подреденост и чистота.

"Нямаше да се види никъде изхвърлена хартийка, найлонов плик или какъвто и да е друг боклук, дори и извън населените места. Горите им изглеждаха почистени, обгрижени и не се виждаха никъде изсъхнали храсти или тем подобни", коментираха те.

След транзитно преминаване на Хърватия и Сърбия, групата се отправи през Словения за Италия. В Словения с красивата столица Любляна, разположена от двете страни на река, е наречена малкият Париж и е известна с бюст-паметник на поета Переш, който се самоубива от любов. Той и неговата любима са били наречени словенските Ромео и Жулиета, тъй като им е било забранено да се оженят.

Отглеждат се много боровинки и тяхната национална напитка се нарича въчка. В Словения си имат всичко – морски и планински курорти, езера, пещери и се говори, че са се преборили с корупцията. Словения е с 20 000 кв. м площ и с 2 милиона население. Тя се слави също със своята чистота и подреденост /лозя като под конец/. 

Не може обаче да се каже същото и за тяхната горска растителност, която според мястото, където е преминала кюстендилската група, около 90 процента беше пострадала от корояд и изсъхнала, като само тук-там се вижда по някое зелено дърво.

На втория ден кюстендилци посетиха град Падуа, считан за един от най-античните градове в Италия. Основан в 1 183 г. Падуа, известен с множество църкви и катедрали, както и с античния амфитеатър, а по-ранните му жители са били римляни и етруси.

В центъра на този североизточен италиански град се намира катедрала, в чийто дизайн е участвал и известният Микеланджело. Това са все сгради с неокласически и готически стил, които са били любимо място за среща на учените от университета. Падуа се гордее със своят университет, който е с 800-годишна история.

Интересен факт е, че Галилео Галилей е бил сред лекторите в университета. Базиликата Сан Антонио, която е построена непосредствено след смъртта на светеца, а вътре е погребан и самият той. Хиляди поклонници от цял свят се стичат за поклонение пред неговите мощи.

На третия ден групата отпътува за лагуната Пунта Сабиони, след което с корабче пристигна във Венеция, разположена на 118 острова със 150 моста - вечният и очарователен град. Градът на влюбените, приказният град, в който ежедневно се стичат хиляди континентални граждани, за да се полюбуват на неговите уникални и антични прелести. Да се докоснат до неговата история и култура, до неговите екзотични картини, поради които причини Венеция се пренаселява с хора от всички краища на света.

Поради по-ранното пристигане групата успя да се полюбува по-спокойно на уникалната, антична и изумителна архитектура. С право се казва, че няма друг такъв пленителен, очарователен, приказен град по света. Тук може да се видят такива гледки, които няма да се забравят цял живот. Канале Гранде – главният воден булевард, площад Сан Марко – символ на Венеция, Дворецът на дожите, Мостът на въздишките, Камбанарията, Библиотека Марчиани - бивша резиденция на върховния глава на Венеция с пищна украса, Базиликата, в която се пазят мощите на Св. Марко - покровител на града, тесните улички с ширина метър-два, които са като лабиринт, в който винаги можеш да се изгубиш, но има указания, дори и на земята, както и по кофите за боклук.

Тук са разположени и голяма част от малки, пъстри, сувенирни магазинчета, които мамят отвсякъде. Особена красота създават сувенирите от стъкло и когато влезеш на такова място, не ти се иска да излизаш, или да притежаваш поне част от тази красота. Тук, на центъра, са и двете колони на Венеция. На първата колона е поставен светецът Св. Теодор, който пробожда с копие дракон, а на втората е изобразен крилатият лъв – символ на града.

Между тези колони в древността са извършвани екзекуции и има поверие да не се минава между тях, но много хора не знаят тази подробност и си минават. Базиликата Сан Марко е с превъзходна архитектура. В нея се влиза с предварително записване и се вият опашки от хора от различни краища на света, за да се докоснат до нейното обаяние. 

Часовниковата кула – пищна катедрала с византийски стил – символ на могъщество и богатство, която се срутва сама върху себе си, без да навреди на съвсем близкостоящите  до нея сгради, която е изцяло възстановена. От Венеция е първата жена, получила висше образование в света - това го каза екскурзоводката - венецианка с баща българин /под сурдинка на жените, за да не се ядосват мъжете/.

Пък после на мъжете разказа за жените куртизанки, като една от тях - Вероника Франко, която е владеела седем езика, е спасила Венеция от испанско нашествие, като е съобщила с бележка, поставена в устата на лъв, който е служел като пощальон, и е било предотвратено нашествието. Тук с мрачно настроение може да се излезе само от древните затвори в подземието и моста на въздишките, където затворниците за последен път са се прощавали.

Тук затворник е бил и известният Джакомо Казанова, който е бил единственият успял да избяга и да се спаси, но и до днес не е ясно как. Италия се смята за страна, дала най-голям процент култура на света. Затова тя е и най-много посещавана, като страна с 60 000 население, тя се посещава от 40 000 чужденци.

Италия се слави още с много модни марки на лукса като „Валентино”, „Долче и Габана" и други. За Италия се казва ”Не страна, а емоция! Люлка на световната култура!”. И Венеция го потвърждава и доказва.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK