Децата на Кресна с послание до родители и възрастни за опазване на природата

Снимки: „Училище за природата“-с. Влахи

Лятото на 2017 група ученици от Кресна бяха на петдневен обучителен лагер в „Училище за природата“-с. Влахи, където чрез много игри и забавления учиха за защитените видове сухоземни костенурки, кафяви мечки и белоглави лешояди и тяхното опазване. След лагера тяхната задача беше да подготвят презентации с информация за видовете, която да  представят пред съученици, родители и други заинтересовани възрастни.  

В навечерието на Деня на будителите учениците направиха представяне за преживяното и наученото по време на лагера пред съучениците си от VII и VIII клас.  

Презентациите бяха разработени под ръководството на библиотечния специалист-Димана Драчева, от партньорската организация НЧ „Култура 1932“ – гр. Кресна, и с експертната консултацията на Александър Дуцов (едри хищници), Христо Пешев – (лешояди) и Димитър Василев (биолог),  които предоставиха и снимков материал.   

В допълнение на 16. 11. в залата на Община Кресна учениците представиха наученото и пред родителите си и други заинтересовани възрастни – животновъди, земеделски производители, общински съветници и служители и други граждани.

Основното послание на децата към възрастните беше да уважаваме природата и всички нейни обитатели, да използваме устойчиво ресурсите й,  да спазваме нейните закони, и с начина си на живот да осигурим бъдеще и здрава околна среда и за следващите поколения.

Акцент върху презентацията беше това да се спре използването на отрови, които нанасят непоправими щети не само на природата, но и на човека. Използването на отрови е абсолютно забранено и незаконно, но все още за съжаление се среща като практика сред животновъдите, които по този начин искат да се справят с хищниците. 

Съвместното съществуване между хищници и човек е възможно и в държавата има практика за компенсиране на стопаните. Тези компенсации трябва да се използват, а не отровите.   

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK