Кюстендилка прави уникална арт инсталация от боклуци

Снимка: Личен архив

Артистичният проект е част от магистърската й защита в университета в Бирмингам

Кюстендилката и талантлива художничка от школата „Новите майстори“ – Бояна Алексова, се заема с не леката задача да изгради уникална арт инсталация от боклуци. Тя ще бъде част от нейната магистърска защита в Birmingham City University, където Боби учи „изящни изкуства“. Кюстендилката е поканена да представи проекта тази есен в Полша, в рамките на фестивал за источноевропейско съвременно изкуство.

„Проектът включва почистването на коритото на река Струма в един неин отрязък от синтетичните боклуци, които я заляха тази пролет при прииждането на реката. Всичко това ще се случи тази събота – 12 юни, от 11 часа до 16 часа. Проектът е подкрепен от община Кюстендил, която съдейства за транспортирането на събраното и осъществяването на охрана на временната арт-инсталация. В почистването участват доброволци от различни младежки организации в Кюстендил, художниците от „Новите майстори“ и жителите на Нови чифлик. Очаква се в инициативата да се включат поне 100 човека“, обяви ръководителят на школата „Новите майстори“ и преподавател на Бояна, Евгени Серафимов.

Кулминацията на акцията е осъществяването на арт-инсталация „Съвременна пирамида“ в центъра на Кюстендил пред ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ - Кюстендил. Материал за инсталацията са всички синтетични отпадъци, събрани в здрави черни чували (минимум 100 броя) и завързани здраво, за да се избегне разпиляването. Инсталацията ще бъде експонирана в рамките на един ден.

„„Пирамидата“ е своеобразна реминисценция с пирамидата пред Лувъра. Препратката, която инсталацията осъществява е в категоричния контраст между природата от времето на Майстора и съвременното състояние на екологията. Един „нов майстор“ се връща в Кюстендилско и е влюбен в природата, но всичко е толкова различно. Различно е и изкуството, което ще се роди“, обяснява със задоволство за нестандартната инициатива Серафимов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK