Кюстендилка поиска 67 000 лева обезщетение от БДЖ за трудова злополука отпреди 33 години

Снимка: Infomreja.bg

Кюстендилка опита да осъди БДЖ заради трудова злополука отпреди 33 години. Цветанка Г. поиска обезщетение от общо 67 000 лева от държавното ведомство за претърпени неимуществени вреди, за неизплатени възнаграждения за положен нощен труд, както и за дължими суми за званието „Младши жп командир“. 

Драмата с жената станала на 12 септември 1982 година. Докато била на смяна и изпълнявала задължението си да перфорира билетчетата на пътниците, вратата на вагона затиснала пръстите на дясната й ръка. Жената получила счупване на кост, но след няколкомесечно лечение се възстановила напълно.

След злополуката продължила да работи в БДЖ до 1986 година. В процеса на работа по перфориране на картонени билети, кондукторката започнала да се оплаква от болки и отпадналост в предмишницата на дясната ръка и с протокол Диагностична лекарска комисия обявила заболяването за професионално.

По-късно тя е преосвидетелствана, като медицинското заключение е, че е получила трайно намалена трудоспособност. 

Затова миналата година Цветанка предявала съдебни искове към бившия си работодател с мотив, че при промяна на времето и при движение има страдания, причинени от деформирането и обездвижването на пръстите. В хода на съдебния процес вещо лице призна артритните изменения в ръката на бившата кондукторка, но заключението е, че те се дължат на възрастта и не са следствие на въпросната трудова злополука. 

В крайна сметка съдът прие, че иска за неимуществените вреди зе неоснователна, тъй като е изтекъл 5-годишният давностен срок. Със същия мотив магистратите отхвърлиха и претенциите й за обезщетение по другите два иска – за неизпатени суми за звание и за положен нощен труд. 

Решението на Районен съд-Кюстендил не е окончателно и може да бъде обжалвано.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK