Кюстендилецът Милен Николов - Фестата: Хубавият козунак изисква внимание

Милен Николов-Фестата, снимка: Infomreja.bg

Великденските празници по нашите географски ширини няма как да минат без присъствието на козунака на трапезата. Той е част от традицията, както и боядисаните в червено яйца.

Козунакът представлява сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос. У нас козунакът се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

Твърди се, че историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия - панетоне. В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал.

Кюстендилци и не само те познават добре козунаците на Милен Николов - Фестата. Произвежда ги от 2002 г. и казва, че хубавият козунак изисква внимание. По думите му най-вкусният козунак се прави с качествени продукти.

"Всичко е майсторлък. Истинският козунак се прави с пресни яйца и свинска мас, трябва да е ръчно изработен, а тайната на добрия продукт е в печенето и по-скоро във фурната за печене", сподели Фестата и допълни, че яйченият прах и млякото на прах не правят хубавия козунак.

Твърди, че козунак, който е с цена под 2 лева е чисто и просто сладък хляб. "Човек трябва да уважава името си. Водещо при нас е, че искаме да хапваме с удоволствие това, което произвеждаме. Стараем се да продаваме вкус, затова и продуктите ни са разпознаваеми", уточни още Милен Николов. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK