Кюстендилец алармира за замърсяване на река Банщица в ромския квартал

Снимка: Infomreja.bg

Тези дни в Кюстендил валя дъжд.

В редакцията на ИНФОМРЕЖА дойде гражданинът Никола Максимов - фотограф, прехвърлил петдесетте, човек с будна гражданска съвест и позиция.

Той предостави на медията ни снимки от река Банщица, която минава през Кюстендил, по-точно фотосите са направени в ромския квартал "Изток", където боклукът е в такова голямо количество, че всеки момент реката може да се окаже преградена от тях и при поройни и продължителни валежи да се  стигне до наводнения.

Живеещите в квартала казват, че там ги посещават само по избори.

В последните дни много хора забелязват, че водата от чешмата има особен мирис.

"Вероятно са правени опити да бъде пречистена, но явно не са успешни. Член от семейството ми, който пие вода само от чешмата, се оказа още същия ден със стомашно-чревно разстройство и силни коремни болки", сподели Никола Максимов.

Според неговите наблюдения в нерегламентираното сметище се изхвърлят освен пластмасови отпадъци от всякакъв вид, умрели животни, селскостопански препарати и други боклуци, опасни за човешкото здраве.

"А в момента се дърпа вода от тази река и вместо за промишлени цели, тя се пуска за консумация. От водата идват болестите на хората в нашия град, а и каптажите не се почистват и там се случват нежелани неща. Водата е стратегически продукт, как е възможно подобно нещо?! Аз питам и какво се случва с язовира, започнат да се гради над с. Слокощица още преди повече от 20 години. Изградени са от него около 40 м и остават още 30-ина. Така ще има вода в изобилие, а не да се чудят с какво да ни поят", недоволства Максимов.

Кюстендилецът, който твърди, че много обича природата, признава, че до дъното на душата си е потресен от общественото безхаберие както от страна на институциите, които са овластени да се справят с проблема, така и от жителите на ромския квартал "Изток".

"За този язовир са хвърлени много средства. Градежът е стабилен, отдолу е направен като пирамида и защо да ръждясват железата и всичко да е на халост?! А тази вода, пълна с боклуци, които се разлагат и се влива в река Струма?! После се чудим защо няма риба?!", коментира още пред ИНФОМРЕЖА Никола Максимов.

След разговор с инж. Владимир Джоров от "Кюстендилска вода", на когото зададохме няколко въпроса, той даде следните отговори:

Има ли достатъчно водоизточници в Кюстендил? Да, според дъжда!

Почистват ли се водоизточниците и колко пъти на месец? Да! Колкото е необходимо!

Вярно ли е, че хората пият промишлена вода вместо питейна? НЕ!

Третият източник, който потърсихме за информация, беше Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

Поименно, и по дати, от РЗИ заявиха, че от средата на месеца до днешна дата няма отчетено завишение на заразните болести, като ентероколити, хепатити, скарлатина, варицела, туберкулоза и ротавирусни и др.

Дано няма развитие в следващите дни, тъй като замърсяването на реката продължава.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Никола Максимов, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

paunov20:41 - 24.11.2018
da xvarlqt o6te da zatla4at koritoto i da pridoide rekata da gi izdavi smradlivite orki
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK