Кюстендилци пълнят бидони и поливат нощем заради липсата на вода

снимка: infomreja, архив

Кюстендилци масово пълнят бидони и поливат нощем заради липсата на вода.

Официално от Общинска администрация заявиха, че в нито едно село няма воден режим. Въпреки това обаче има забрана за напояване с питейна вода на градини.

Кметът Петър Паунов забрани дори и миенето на коли с живителната течност. Заради това масово земеделски стопани в близките села от района започнаха да пълнят бидони, с които напояват градините си.

“Уж няма воден режим, но кметът постоянно ходи и ни дебне откъде поливаме. Водата почти не достига до нас и се налага през нощта да поливам и да пълня бидони, за да имам за готвене”, оплака се 56-годишната Петранка Гергинова от село Брестница.

От „Кюстендилска вода” обявиха, че 7 села от региона са поставени на воден режим. Заради сушата през летния период остават без вода жителите на село Буново. Чешмите в селцето ще прекъснат за времето от 22 часа до 4 часа сутринта. 

Подобно е положението и в община Кочериново. Там на воден режим са поставени селата Боровец, Крумово, Гораново за времето от 18 до 6 часа и Бараково от 23 до 6 часа.

Част от населените места в община Бобошево също остават с пресъхнали чешми заради недостиг на вода.

„Основният проблем като цяло е, че водата се използва за напояване и така не достига за елементарни битови нужди”, коментираха от водното дружество в Кюстендил.

 

снимка: infomreja, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK