Кюстендилци покориха най-високите върхове на сръбското Краище

Снимки: ТД „Осогово“ Кюстендил

Кюстендилци от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил осъществиха двудневно прекрасно пътешествие из сръбската част Краището, изкачвайки се до двата най-високи върха (Бесна кобила – 1923 м.н.в., и Велики Стрешер – 1876 м.н.в.). Тази физикогеографска и историкогеографска област, се простира още в Западна България и съвсем малко е на територията на Македония.

Разбира се, пътуването започна от Кюстендил по маршрут през ГКПП Олтоманци, Босилеград до Власинското езеро, където се направи кратка почивка за закуска и кафе на дъждовно време. Всички се подготвиха за преход  дори в дъжд, но той спря точно с началото на похода от фабриката за минерална вода Rosa край село Топли До, където по предварителна уговорка ни чакаха трима приятели от Vlasina SPK – Славолюб, Стоян и Горан.

Те на драго сърце преведоха групата от 37 души през горист и тревист терен до билото на планината Варденик и най-високите й върхове – Велики Стрешер (1876 м.н.в.) и Мали Стрешер (1757 м.н.в.). След вдигането на мъглата се разкриха очарователни гледки към Власинското езеро. След около малко повече от пет часа сред мъгла, малко сняг и все пак за кратък период и слънце туристите отново бяха пред автобуса и за щастие нямаше никой мокър, въпреки че предварителните прогнози бяха за дъждовен ден.

След раздялата с приятелите от град Сурдулица предстоеше път през градчетата Владичин Хан и Вранска Баня до селцето Крива Фея и хижата в планината Бесна кобила под едноименния връх. Българската уикипедия нарича планината и с името Мусул на едно от селцата в подножието й в посока Долна Любата, Дукат и Босилеград, докъдето има и път, който обаче в по-голямата си част е черен.

Местна легенда разказва за силно момиче на име Фея, което живеело в селцето под най-високия връх на планината и яздело по-добре дори от някои мъже в селото. За нея това било истинска страст и тя можела да язди всеки кон. Един ден кобилата на Фея била ухапана от полудяло куче. Момичето не разбрало, но видяло, че от ноздрите на кобилата се стича кръв и побързало да се върне в селото, където хората да спасят животното.

Кобилата обаче изведнъж променила посоката на движението си и побягнала към върха. Тя хвърлила Фея на земята и момичето си счупило крака. По-късно хората намерили момичето в безсъзнание и го завели до къщата на баща му. Въпреки дългото лечение кракът на Фея не оздравял напълно. За да запазят спомена за необикновена красавица и трагичната й съдба, хората нарекли селото Крива Фея, а планината Бесна кобила.

Веселбата си е запазена марка на ТД „Осогово“ и както винаги настроението отново бе на висок градус и на хижата под връх Бесна кобила с изпълнения на гайда и китара, множество танци и хора заедно със сръбските домакини и македонски гости

На втория ден от екскурзията домакините от сръбския град Враня бяха организирали изкачване на връх Бесна кобила (1923 м.н.в.) – първенец не само на сръбската, но и на цялата част от областта Краище. В похода по стар коларски път до самия връх се включиха много местни хора и македонци от Крива Паланка, Куманово и Пробищип.

Заради мъглата не се разкриха красиви панорамни гледки, каквито без съмнение има при ясно и слънчево време, а на върха вятърът бе пронизващ и студен. Въпреки това туристите от България, Сърбия и Македония не пропуснаха възможността да си направят съвместни снимки, развявайки национални знамена.

На връщане мъглата се вдигаше и се разкри малко по-голяма панорама към билото на планината. След обяд на хижата и две кратки почивки край Власинското езеро и Босилеград доволни и усмихнати всички се завърнаха в красивия роден край.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK