РК на БЛС-Ловеч: Честит празник на българския лекар!

Бъдете здрави! Бъдете благословени!

Уважаеми лекари, скъпи колеги,

Днешният ден, 19 октомври, е в чест на светеца Иван Рилски Чудотворец. Именно на тази дата светецът е избран за покровител на болните и лекарите и е приета за професионален празник на българския лекар.

По решение на БЛС празникът се отбелязва още от 1996 г.

По този повод всяка година на този ден се връчват отличия на заслужили лекари от УС на РК на БЛС под надслов: ”Заслужил лекар на годината”.

Свети Йоан, наречен – Чудотворец, е извършил много чудеса в своя живот, затова той се смята за покровител не само на медиците, но и на целия български народ.

Хиляди поклонници и болни в древността са намерили изцеление от ума и ръцете на Свети Йоан Рилски, който е извършил чудеса.

Впечатляваща е притчата за цар Петър, който идва при него със злато и дарове, но лечителят отказва да ги приеме и този факт засилва още повече славата на светеца.

Тайнствата и чудесата при него се множат и разказват за безброй излекувани хора. Легендите още разказват, че поклонение пред съкралните му мощи са излекували и Мануил Първи Комнин.

В чест на този уникален български празник поздравявам всички лекари в системата, както и всички колеги от Ловеч и областта за техния отговорен, самоотвержен труд, за техния професионализъм и им пожелавам здраве, сили и търпение в днешната извънредна ситуация и нека благородството винаги да ги съпътства по примера на техния покровител!

Бъдете здрави! Бъдете благословени!

 

Д-р Велислав Тодоров

Председател на РК на БЛС, гр. Ловеч

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK