Кюстендилци почетоха 138 години от Освобождението на България, стотици излязоха на централния площад

Снимки: ОА - Кюстендил

138 години от Освобождението на Република България отбелязаха кюстендилци на днешния 3 март.

За първи път площад „Велбъжд“ беше преизпълнен от стотици хора с патриотичен дух, много настроение и трибагреник в ръка.

Церемонията започна с издигане на знамето на Република България под звуците на националния химн.

Ученици от Второ ОУ „Даскал Димитрии“ в Кюстендил изнесоха рецитал и историческа възстановка по повод 138-годишнината от Освобождението.  

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев, неговият заместник Силвия Велкова и главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова поднесоха венец на паметника „Булаир“ на площад „Велбъжд“ в Кюстендил.

Венецът бе изработен от бели, зелени и червени цветя, наподобяващи българския трибагреник.

За да отбележат Националния празник, венци и цветя поднесоха Община Кюстендил, Общински съвет Кюстендил, представители на политически партии, неправителствени организации, училища, културни институции и граждани.

Присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит към загиналите герои в името на свободата на България.

„Трябва да запазим паметта на всички герои, да запазим българския дух, независимо в какъв геополитически план ще разглеждаме държавата“, каза областният управител Виктор Янев и пожела на жителите на област Кюстендил, и на всички сънародници здраве и успехи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK