Кюстендилци гостуваха на Крива паланка за Богоявление

Снимки: НЧ „Асклепион 1998“

Две седмици след отбелязването на първия голям зимен празник в Православния календар - Богоявление, нашите съседи отвъд западните ни граници го празнуваха по стария Юиански календар.  У нас промяната в календара, която изтегля църковните дати с две седмици напред, е въведена на 20-ти декември 1968 година. По стария стил продължават да отбелязват всички църковни празници Руската православна църква, Сръбската и  Йерусалимската църква, манастирите в Света гора, православните християни в Черна гора, Македония, Северно Косово, Република Сръбска в Босна. 

Кюстендилци от клуб „Вяра, Надежда и Любов“ посетиха гр. Крива паланка в Република Македония на Богоявление по стария календар.

Както и в Кюстендил, и в Крива Паланка  най-голямата емоция в празничния ден е хвърлянето на кръста. При нашите съседи това става във водите на Крива река.

Шествието с Кръста тръгва от храма „Свети Димитър“, построен през 1833 година. До него е прочутата Енгерова къща, в която  през 1817 г. е открито  българското църковно-килийно училище. Учител в него е бил видният български възрожденски деец, книжовник и духовник Йоаким Кърчовски, който е учителствал и в Кюстендил. Той е родоначалник на българската печатна книжнина.

Хвърлянето на кръста събра стотици хора на мястото на събитието. Редом с младите момчета, приготвили се за скок в ледените води на Крива река, бяха и доброволци от Червения кръст – както за морална подкрепа, така и с готовността си да помогнат в случай на нужда.

Посещението на клуб „Вяра, Надежда и Любов“ в Крива паланка на Богоявление бе началото на патриотичната програма на клуба за 2019 година, акцентите в която - както вече бе обявено, ще бъдат посветени на 100-годишнината от подписването на Ньойския договор, съобщи Виолета Атанасова – председател на НЧ „Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK