Кюстендилци бяха делегати на конгреса на Националния съюз на пенсионерите в България

Снимки: Читалище "Асклепион"

Кюстендил ще бъде домакин на Национален събор на хората от третата възраст

Професори, академици, зам.-министри, представители на партньорски неправителствени и синдикални организации, културни дейци и общественици бяха сред гостите на конгреса на Националния съюз на пенсионерите в България, който до събитието беше с името Нов съюз на пенсионерите.

Организацията беше учредена през 2018 година, когато след голям скандал заради еднолични противоуставни действия стотици членове напуснаха Съюза на пенсионерите 2004 и създадоха нова структура, която да съхрани демократичните принципи на гражданските общности на хората от третата възраст.

Съдът блокира дейността и запорира сметките на СП 2004, чиято самоизбрала се нова председателка след смъртта на дългогодишния председател Цветан Минков, на когото тя беше секретарка, побърза да регистрира нов съюз със старото име, но с малката добавка Обединени.

Обединени с кого така и не стана ясно, защото структури от цялата страна обявиха своето напускане и станаха учредители на Нов съюз на пенсионерите. На първия си редовен конгрес, провел се година и половина след учредителния, поради мащабните промени в членската маса и присъединяването към него като колективни членове на многобройни пенсионерски организации, съюзът прие новото име Национален съюз на пенсионерите в България.

За негов председател единодушно бе избран инж. Петър Петров. Това не просто е ново име – това са нови идеи за работа в името на хората от третата възраст, които са все още в активна възраст и има още какво да дадат на обществото със своя дългогодишен професионален и жизнен опит и какво да поискат от него за своята генерация, заяви новоизбраният председател.

В работата на конгреса взеха участие и делегати от Кюстендил. По тяхна инициатива през лятото нашият град ще бъде домакин на Национален събор на хората от третата възраст, съобщиха от местната структура на Националния съюз на пенсионерите в България. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK