Кюстендил се включи в Националния литературен маратон „Яна Язова-енигма, фатализъм, реалност”

Снимка: личен архив

И Кюстендил се включи в Националния литературен маратон „Яна Язова-енигма,фатализъм,реалност”, посветен на 105-годишнината от рождението на писателката.

Една незабравима и интелигентна творческа вечер, организирана от Читалище ”Братство” и активното участие на поетесата Здравка Радичкова, събра отбрана публика от обществени  личности, учители, литератори, творци, библиотечни работници,читалищни дейци и любители на българската литература в зала ”Велики учители”.

Гостуващият литературен критик Юлий Йорданов- член на Съюза на българските писатели и председател на Славянското дружество в Монтана-инициатор на литературния маратон, предизвика изключителен интерес с разказа си за съдбата на голямата личност Яна Язова, завършила своя жизнен и творчески път с мистериозна смърт и разграбване на нейните ръкописи.

В началото на творческата вечер писателят - журналист Юлий Йорданов направи  дарение на читалище „Братство” с  три от своите 13 книги, поднесени лично на председателя Иван Андонов, след което водещата Здравка Радичкова запозна присъстващите с творческата му биография.

Последва малък поетичен рецитал, в който двете дами- Светлана Велинова и Зара Николова прочувствено рецитираха няколко известни стихотворения на поетесата Язова на фона на нежна музика,изпълнена на пиано от музиканта Винаров.

Много голям интерес предизвика увлекателният разказ на Юлий Йорданов за живота на неговата съгражданка Люба Тодорова Ганчева от раждането в гр.Лом до загадъчната й смърт в София и особено някои  разкрития,които той лично е направил.

Чрез мултимедия беше представен документален снимков материал за интересни и неизвестни моменти от  живота и творческите контакти на Язова,връзките й с отделни личности и конкретно с проф.Балабанов.

Жестоката съдба, насилствената смърт и  изчезването на ръкописите й затрудняват цялостното обглеждане пътя на голямата творческа личност в българската литература,но все пак е утеха, че тази писателка е жива, щом творбите й събуждат полемика, особено  историческите романи, а Йорданов съумява да открехне завесата на забравата, за да надникнем в един невероятен живот,отдаден на хората и творчеството.

Накрая водещата Здравка Радичкова рецитира с патос  предсмъртното стихотворение на Язова ”Ще бъда!”

Творческата вечер завърши с благодарствени думи за интересната лекция, букети цветя и поднос с кюстендилски ябълки за сладкодумеца Юлий Йорданов от доволната публика, която сърдечно го аплодира и му пожела нови успехи в благородната мисия.     

     

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK