Кюстендил с център за високи постижения в областта на професионалното образование

Снимки: Община Кюстендил

Габриел: Професионалното образование ще бъде един от водещите приоритети на програмата Еразъм +

„Продължаваме да градим икономика, базирана на знанието. През следващия мандат предвиждаме значителни инвестиции в образованието и иновациите. Както се уверихме днес и от срещата със заместник-председателя на ЕНП г-жа Мария Габриел, това съвпада и с приоритетите на Комисията. За нас е много важно образованието, подкрепата и професионалното развитие на младите хора в нашия регион“, заяви водачът на листата на ГЕРБ - СДС за област Кюстендил Христо Терзийски. Той благодари на зам.-председателя на ЕНП Мария Габриел, която бе на посещение в Кюстендил, за подкрепата й относно образователните и иновативни проекти в областта. 

Заедно с Мария Габриел, Терзийски и част от кандидатите за народни представители от листата – Михаела Крумова, Люба Пашова и Анелия Любенова, обсъдиха развитието на региона и в частност образованието, иновациите и знанието. На срещата присъства и областният координатор на ГЕРБ Даниел Данчев. 

В хода на разговорите водачът на листата Терзийски допълни, че политическата програма на Коалицията предвижда в следващите четири години двойно увеличение на разходите за научни изследвания и развойна дейност, шест пъти ще бъдат увеличени публичните разходи за иновации, насочени към бизнеса. „Ще подпомогнем малките и средни предприятия и технологичните компании за въвеждане на цифрови системи и умения, като увеличим петкратно инвестициите за дигитализация на бизнеса, което означава нови близо 200 млн. лв.“, обобщи водачът на листата. 

От своя страна зам.-председателят на ЕНП Мария Габриел заяви, че за нея е чест и удоволствие да бъде в Кюстендил отново, тъй като е възпитаник на Езиковата гимназия в града. „Тук съм, за да кажа много ясно, че Христо Терзийски и листата на ГЕРБ – СДС олицетворяват няколко ключови думички: професионализъм, много труд, знания и грижа – грижа за младите хора, грижа за гражданите“, заяви категоричната си подкрепа Мария Габриел. Тя изрази задоволство от факта, че посланията, които се споделят за това какво ще се случи в България и в региона, са с много силен акцент върху образованието, върху иновациите, върху творческата индустрия, т.е. там, където има перспектива. 

„Програмата „Еразъм +“ е с двойно увеличен бюджет – 28 млрд. евро, в нея много силен акцент ще бъде даден на професионалното образование и обучение. Мисля, че за Кюстендил и региона това е също една много добра новина, защото градът е с традиции, но градът е и с визия за развитие в бъдещето. Програмата „Еразъм +“ за първи път ще бъде отворена и към средното образование, не само към студентите“, сподели още зам.-председалят на ЕНП. 

Мария Габриел обясни още и за програмата „Хоризонт Европа“, с бюджет 95, 5 млрд. евро, което я прави най-голямата в света програма за наука и иновации. „Тя ще подкрепя малкия и среден бизнес, творческите индустрии, ще дава възможност Европа, която е лидер в науката, да се превърне и в лидер в иновациите, и то за своите таланти. Това за мен днес едно от най-силните послания, които Кюстендил също казва – имаме своите таланти, нека се гордеем с тях, нека ги подкрепяме. Това, което трябва да направим е да продължим да работим заедно, за да могат те да избират да остават в Кюстендил, България, Европа и да усещат, че това е техният дом“, категорична бе за Мария Габриел. 

 
Снимки: ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK