Кюстендил на 20-о място по средна заплата

снимка: infomreja.bg

Средната работна заплата в страната за четвърто тримесечие на 2011 г. е 727 лева. Същата е нараснала в рамките на една година с 6.8 % или с 56 лева, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Кюстендил. Най-високи са заплатите в София град – 975 лева. Със заплати над 700 лева са областите Варна, Стара Загора, Враца, и София област.

Най-ниска работна заплата получават в област Видин – 493 лева. В област Кюстендил средната работна заплата през четвърто тримесечие е 543 лева. С един лев повече получават в съседната област Благоевград.

В обществения сектор най-висока средна работна заплата получават в община Кюстендил – 625 лева, в Невестино и Дупница - по 576 лева, в Бобов дол – 568 лева. Най-ниска средна месечна работна заплата получават в община Сапарева баня – 423 лева.

В частния сектор най-висока средна месечна работна заплата получават в Бобов дол – 823 лева, а най-ниска в община Бобошево - 266 лева.Четири общини получават средно възнаграждение в рамките на 400-500 лева. Това са общините Кюстендил, Невестино, Сапарева баня и Дупница.

Най-високо трудово възнаграждение са получавали наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор от икономически дейности “Държавно управление и отбрана” - 750 лева. След тях са в „Образование” – 656 лева, и „Хуманно здравеопазване и социална дейност” – 593 лева. Най-ниско платени са били наетите в икономическа дейност “Други дейности” – 383 лева. В частния сектор най-високо трудово възнаграждение са получавали в икономическа дейност “Финансово посредничество” – 905 лева, а най-ниско - в икономическа дейност “Култура, спорт и развлечения” – 281 лева.

Данните са получени от тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като извадката от предприятия се формира на принципа на простия случаен подбор.
 

КОМЕНТАРИ

Финасист13:29 - 19.02.2012
Къде в частния сектор има заплати за "култура, спорт и развлечения"? Да не би това да са охранителите на "Планета" и на Плазма"? да, там си има и чалга култура, и развлечения "весели хапчета" плюс водка с бира, и спорт бойни изкуства.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK