Кюстендил домакинства на среща от информационна кампания по проблеми с наводненията

Снимки: Infomreja.bg

Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" осъществи в Кюстендил втора среща от обучителната и информационна кампания по проблемите, свързани с наводненията.

В нея взеха участие представители на Регионалните инспекции по околна среда и води, Регионални здравни инспекции, регионалните структури на Пожарна безопасност и защита на населението, Български червен кръст, Държавна агенция за метеорологичен  и технически надзор, областните и общинските администрации на Кюстендил и Перник.

От 132 наблюдавани и оценявани наводнения в Югозападан България 102 са обявени за значими, а за потенциалнo значими - 41. Това беше обявено на обучителната информационна среща. 

Изготвена е и подробна карта с обозначените места и райони - с най-потенциални опасни откъм наводнения и водни бедствия, наблюдавани до 2010 год.

Дирекцията обслужва и контролира 14 района - 10 са по поречието на река Струма, 4 - по поречието на Места, с обща дължина на водната мрежа от 641 километра.

Тези обособени райони са на територията на 24 населени места в 15 общини. 

Три са източниците на финансиране на планираните и реализирините дейности по управлението на риска от наводнения. Това каза шефът на басейнова дирекция "Западнобеломорски район" инж. Радослав Георгиев - републиканския бюджет, еврофондовете, оперативна програма "Околна среда". 

Планират се ремонти по структурни съоръжения на малки язовири и язовирни стени, борба със свлачищата и изграждане на заградителни зелени съоръжения по поречието на реките.

Участниците в срещата  - специалисти от службите "Пожарна безопасност и защита на населението", от кметските екипи в района, спасителните звена и други имаха възможност да поставят конкретни въпроси и искания. 

Присъстващите се запознаха и с възможности за кандидатстване за финансиране на мерки по Оперативна програма "Околна среда", по Приоритетна ос 4 "Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища", процедура "Мерки за въвеждане на решения за превенция и управление на роска от наводнения."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK