Екскурзия до Китай за 70-ия юбилей на кюстендилския общественик Лъчезар Димитров

Лъчезар Димитров пред Бъкингамския дворец, снимки: Личен архив

Кюстендилският общественик и заклет пътешественик, инж. Лъчезар Димитров, е на прага на 70-годишния си юбилей, който е само след броени дни - в началото на март. За себе си той споделя:

"Роден съм в Кюстендил. Учих в Трето ОУ „Проф. Марин Дринов“, Електротехникума в Радомир, където тренирах йога, НШЗО „Христо Ботев“ - Плевен, и ВМИ „Ленин“ - София.

Работил съм като главен специалист в Регионалния инспекторат по образованието /РИО/, главен инспектор в Инспекцията по труда /ИТ/ и в Електроенергиен системен оператор /ЕСО/ Кюстендил.

В по-млади години бях председател на кварталната организация на ОФ на квартал „Бузлуджа“, която развиваше активна дейност на обществени начала за подобряване инфраструктурата на квартала /поставяне базалтови плочки на тротоарите, посаждане декоративни дръвчета и поставяне на телефонни кабини по улиците и др./.

Днес гражданската ми позиция се състои в предложения при срещи с кмета за подобряване благосъстоянието на града.

Имам син и дъщеря, университетски преподаватели в София.

Винаги съм обичал да пътешествам по света и когато ходех на работа, и в пенсионна възраст. Посетил съм 30 държави /26 европейски и 4 американски/ и 77 града. За юбилея подарък от моята съпруга е пътешествие в Азия – Китай.

От архитектурна гледна точка най-много ми харесаха Петродвореца с позлатените фонтани и Зимния дворец /днес Ермитаж – най-голямата галерия в света/ в Санкт Петербург с излъчване на величие и красота. Приятно впечатлен съм от архитектурните ансамбли на Червения площад в Москва, Гран плас в Брюксел, площад „Сан Марко“ и каналите във Венеция, Бъкингамския дворец в Лондон, Лувъра и Версай във Франция, парка „Гюел“ в Барселона, островът на цветята „Майнау“ в Германия и др.

С голямо удоволствие разгледах емблематични сгради и обекти като Айфеловата кула в Париж, Колизеума в Рим, Миланската катедрала, катедралата „Св. Стефан“ във Виена, катедралата във Ватикана, Исакиевския събор и Спас на крови в Санкт Петербург, наклонената кула в Пиза, фонтана „Же д О“ в Женева, Хейзел парк с атомеума и мини Европа с умалени шедьоври на всяка от страните, членки на ЕС в Брюксел, парламентите в Хавана, Буенос Айрес, Отава, Лондон, Будапеща, монумента на Исус Христос в Рио де Жанейро и др.

Открояват се със своя интересен и характерен стил плочките на площадите и тротоарите в Лисабон и Рио де Жанейро. В музеите се докоснах до съхранената памет от векове назад като крайцера „Аврора“в Санкт Петербург, викингите, кораба „Фрам“ на Фритьоф Нансен, тръстиковата лодка „Ра“ и сала на Хаердал в Осло, кораба „Васа“ в Стокхолм, замъка на Хамлет в Дания, къщите на Шекспир в Стратфорд на Ейвън в Англия, Толедо в Испания и др.

Възхищение и преклонение у мен предизвикаха чудесата на природата: Игуасу - най-големият водопад в света /2700 м/ на границата между Аржентина и Бразилия в джунглата, Ниагарския водопад, намиращ се между Канада и САЩ, Зогнефиорд - живописен фиорд в Норвегия и др. Това са прекрасни творения на природата.

Незабравими са ми спомените от темпераментните латиноамерикански танци/кубинска салса, бразилска самба и аржентинско танго/, както и от курортите „Варадеро“ в Куба и „Копакабана“ в Рио де Жанейро.

Пътешествията ми по света оставят красиви и емоционални спомени у мен, част от които запаметявам на видеофилми и фотографии".

 

Санкт Петербург - Петродворец
Пред Колизеума в Рим
Айфеловата кула
Ниагарският водопад
Водопадът Игуасу
Хавана - Капитолио
В Рио де Жанейро с танцьорка на самба
В студентските години

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK