Кюстендил без актуализиран бюджет за миналата година

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Общински съвет- Кюстендил не прие актуализацията на Бюджет 2011. Докладната на кмета подкрепиха 14 съветници, 13 бяха против, а 4-ма се въздържаха.

„Актуализацията на бюджет 2011 трябваше да бъде дело на този състав. Още веднъж напомням за мотивите ви тогава да не гласувате актуализацията – очаквахте новия ОбС. Вие можете да унижите само мен, но не и гражданите на община Кюстендил. Малка част от съветниците в залата служат на уродливи икономически интереси, но не и на общината. За пореден път голяма част от вас ще имат повод да кажат „изложихме се и станахме за смях”. Някои от вас тръгнаха като истински общински съветници, даваха симптоматика, че наистина могат да мислят, но за съжаление срещу природата не можем да вървим, очевидно това е таванът на възможностите ви”, коментира кметът Петър Паунов.

Новата коалиция БСП-ГЕРБ-ДСБ в Общинския съвет отново беше контра. Съветниците приеха без дебати отчетите на общинските предприятия и програмата за разпореждане и управление с общинска собственост. Общинският съвет гласува план сметката на ОП "Чистота", както и таксата за водовземане на минерална вода.

Мнозинството в Общинския съвет – групите на БСП и на ГЕРБ, обаче не прие предложението на кмета да бъдат закрити общинските предприятия - "Охрана", "Пазари  и платени паркинги", "Спортни имоти и съоръжения". Така отпадна от дневния ред и докладната за създаване на ново предприятие "Управление на общински имоти".

С положително решение преминаха докладните записки, касаещи тарифата за определяне размера на таксите за водовземане от минералната вода на територията на община Кюстендил, както утвърждаването на годишен план за развитие на социалните услуги.

Съветниците бяха почти единодушни относно предложението за преобразуване на четири целодневни градини в обединени детски заведения.

4 ЦДГ да бъдат преобразувани в ОДЗ. Предложението е на кмета Паунов. Това са "Славейче", "1 юни",Май", "Здравец" и детска градина "Мир" в село Копиловци.

Идеята е всички 9 детски градини в общината да бъдат преобразувани в Обединени детски заведения. Разликата между ЦДГ и ОДЗ е, че във вторите има яслени групи, обясни Васил Иванов. Мотивите за преобразуването са заявени родителски желания към разкриване на яслени групи, удобство за родителите, групите ще бъдат в близост до местоживеенето или местоработата.

На децата в ОДЗ няма да им се налага да сменят заведенията след навършена 3-годишна възраст. Единствената ЦДГ, за която няма предложение за преобразуване, е ”Май”,причината е, че в близост до нея има Общинска детска ясла и ОДЗ ”Мечта”, които обхващат в яслени групи децата от квартала.Това означава, че във всяка една градина ще има и яслени групи. Така всяко едно дете от 0 до 6,5 години ще може да посещава само една детска градина и няма да се налага да бъде местено. До момента само 4 детски градини в Кюстендил са ОДЗ.

Преобразуването на детските заведения ще бъде свързано и с реорганизация на кухните. Подготвя се и предприятие, което специално ще се грижи за храната. По този начин, до започването на училище, няма да се налага местенето на децата.

Местният парламент даде съгласието си за изготвяне на технически проект за изграждане на кооперативен пазар на пл. „Първи май”. Припомняме, че там идеята на общинското ръководство е да бъде изградена модерна сграда на един етаж или етаж и половина.

„Магазинчетата, които сега работят, не отговарят на санитарните изисквания. Издадено е предписание от Областната дирекция по безопасност на храните за изграждане на покрит Кооперативен пазар със съвременни търговски обекти, отговарящи на условията в закона за храните”, обясни Васил Иванов, председател на ОбС. За същия пазар е разработен идеен проект през 2007 година за двуетажна сграда със сутерен, тя ще бъде изградена с лека метална конструкция със застроена площ 1775 кв.м и разгъната застроена площ 2575 кв.м.

Съветниците гласуваха положително и предложението за безвъзмездно предоставяне на държавата на осем микроязовира и водоема от местно значение, собственост на община Кюстендил. Те са в селата Граница, Грамаждано, Горна Брестница и Жиленци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK