Китното село Делчево посрещна стотици празнуващи Еньовден от региона, страната и чужбина

Снимки: Община Гоце Делчев

За поредна година в китното курортно село Делчево се проведе традиционният летен фестивал на красивия български празник Еньовден. Фестивалът, носещ името „Еньовски тайнства“, бе организиран и тази година от Община Гоце Делчев.

През двата почивни гоцеделчевското село събра стотици млади и не толкова млади хора, които освен че браха росни и дъхави билки преди изгрев слънце, плетоха и красиви еньовски венци и изпълниха всички еньовски ритуали.

В летния еньовски фестивал в Делчево участваха местни жители, за празника пристигнаха и гости от всички краища на страната. Турисити и празнуващи имаше от Сандански, Благоевград, Бургас, дори и от далечното Русе.

Интерес към атрактивния празник проявиха и три групи чужденци от Швеция, Германия и Финландия. Някои от тях празнуваха с местните хора и организаторите за поредна година.

Безкрайно емоционален бе и тази година приключенският поход, проведен в събота вечерта по тайнствените пътеки край селото. В ритуала "Мълчана вода" в местността Вълчова тумба се включиха малки и големи, повечето от които посрещнаха неделния изгрев на слънцето на Вълчова тумба и браха росни и лековити билки и цветя, както повелява еньовската традиция.

Наградата в конкурса за най-красив еньовски венец грабна 10-годишната Ния от Финландия, която е с български корени - нещо, което тя и близките й не забравят. Традиционно "Еньовата буля" благослови и пожела здраве, късмет и много щастие на всички празнуващи, които според ритуала се промушнаха и през големия зелен венец.

Присъсващите и по-любознателните пък с интерес научиха някои от магическите еньовски тайни, много си тръгнаха от фестивала с интересни рецепти за вкусни ястия, които приготвиха учениците от ПГ по МСС "Пейо Яворов" - Гоце Делчев.

От модерната и изключително вкусна кухня на шеф Елена Петрелийска – финалист в „Мастър Шеф“, сезон 1, похапнаха също многобройните празнуващи в Делчево.

Вкусните ястия, които приготви в полевата си кухня на мегдана в селото, чаровната Елена и помощниците й бяха овкусили с дъхави билки и подправки, които гостите на Делчево не скриха, че много им харесаха.

Със саксия с жива билка от благотворителния базар „Билки за лек и вкус“, организиран от „Хроника срещу рака“, също си тръгнаха мнозина от гостите и празнуващите в Делчево. Със събраните от продажбите пари и от тази си инициатива организаторите бяха категорични, че ще подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

На мегдана в Делчево бе организирано и ателие по грънчарство, в което мнозина се пробваха да си направят нещо за спомен. Празникът в Делчево не мина и без кръшни хора и веселия. В програмата участваха детски фолсборни групи и формации, а черешката на тортата бяха изпълненията на обичания от публиката в Неврокопско, Николай Славеев.

Кметският наместник на Делчево, Иван Панайотов, и този път се открои като любезен домакин, който се зае с посрещането и настаняването на гостите, както и с комфорта на всеки един празнуващ Еньовден.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK