Китайски художници се представят в Благоевград с 26 живописни платна

снимка: infomreja.bg

Изложба "Съвременна китайска живопис" откриха в Младежкия дом в Благоевград. Инициативата е съвместна с посолството на Китайската народна република. Експозицията съдържа 60 творби от най-добрите млади китайски художници, като в Младежкия дом са представени 26.

Всички автори са абсолвенти от известни китайски институти и художествени академии, като някои от тях безусловно ще изиграят водеща роля в развитието на съвременната китайска живопис.

"Китайската живопис има силна връзка с начина на писане и възприемане на йероглифите. Има също така съзерцателно отношение към действителността, създава образи, които отразяват душевността на твореца. Съществува синкретизъм и с тяхната поезия". С тези думи директорът на институцията домакин Стоян Веселински откри изложбата и благодари на всички присъстващи, че са съпричастни към инициативата и дейността на Младежкия дом.

Изложбата ще бъде в Младежкия дом до средата на месец октомври. Всеки почитател на китайското изкуство може да разгледа творбите и да се потопи в атмосферата на източното изкуство.

Китайската живопис има дълго историческо наследство и обширни и дълбоки културни корени. Традиционната китайска живопис се нарича Guohua. Датира приблизително от 2000 година пр. Христа. Характерно за нея е начинът по който се рисуват картините. Рисува се предимно върху коприна и специална хартия, боите са от минерален и растителен произход, използват се туш и специални четки.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK