Корупцията в артериите на съдебната система

Снимка: Infomreja.bg

Аналитичен текст за съдебната власт

Съдът като идея представлява институция, чиято цел е да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, като преценката се базира върху адекватно решение, взето по закон и съвест. Не върху желание за постигане на лични цели и удовлетворяване на лични интереси във всеки един аспект. Съдът следва да осъществява правосъдие, да установява истината, да сочи с пръст грозното в обществото ни и да предприема необходимите мерки за отстраняването му. Защото иначе онова – грозното – заразява и здравата част от обществото ни и бавно я убива.

Корупцията се разпространява светкавично бързо. Като епидемия, чиято заразна част трябва да бъде поставена под карантина. Или зад решетки.

Преди няколко години едно от проучванията на Transparency International категорично потвърди, че най-големият източник на корупция е съдебната система. Изследването на общественото мнение поставя съдебната система на първо място, а непосредствено след нея е и засегнатата законодателна власт. Световния корупционен барометър – проучване, провеждано от Transparency International, включва 180 държави, изследвайки възприятието за нивата на корупция. То се състои от общо 10 многопрофилни изследвания, а в него участват представители на бизнеса, администрацията и граждани на страните. Резултатите за България ежегодно се влошават. През 2019 година страната ни заема 77 място в класацията с 42 точки, редом до Гана и малко над Тунис, последна от държавите, членки на Европейския съюз. Средният световен резултат е около 50 точки, а за ЕС, той е 66 точки.

Стойността на индекса за съдебната система е 42%, което сочи, че възприятието за съда като институция е силно негативно – почти половината от съдебната власт е засегната от корупция в голяма степен според участниците в проучванията. Освен това, изследването от 2016 година показа, че 17% от гражданите (около 43 000 души ) са заплатили подкуп за публични услуги в рамките на 12 месеца.

До какво водят гореизброените?

Просто подкрепят твърдението, че корупцията в България се е настанила удобно в ежедневието. Излъчвана в медиите, седнала пред телевизорите, движеща се по пътищата, стичаща се в артериите на съдебната власт. От друга страна – гражданите започват бавно, но сигурно да губят своето доверие в органите на съдебната система, тъй като често ставаме свидетели на непрозрачно и неадекватно предприети действия от Висшия Съдебен Съвет, които, в по-голямата си част са сериозно политически повлияни. В конкретни случаи и съвсем нерядко липсата на достатъчно професионализъм и мотивация за качествено изпълнение на задълженията е излизала на преден план. Задкулисните избори и решения са нанесли и нанасят сериозна вреда на начина, по който функционира съдебната ни система. Корупцията, разпространявайки своите пипала до сърцевината на една страна, я въвлича в порочен цикъл – подкопава почтеността и демократичността на институциите в нея, отслабва способностите им. Следователно – отслабените институции са неефективни в справянето си с корупцията.

Съдебната власт, макар и предвидена да бъде независима, очевидно дори за обикновения гражданин, е постоянно и продължително контролирана от външната за нея среда, което прави вътрешността ѝ, изпълнена с неспособност, апатия и безочливо взети решения, базирани изцяло върху лични интереси, некомпетентна.

Съдебната система е безкрайно фундаментална част от живота на всеки един от нас и отговорността да направим положителна промяна в начина, по който функционират текущите ѝ органи, е отново само и единствено наша. Докладвайки ситуациите, в които виждаме проблеми и нередности, правим една малка крачка към ефективното им разрешаване, а чрез мълчание и апатия, подкрепяме развитието на грозната и непочтена част от системата, която всъщност трябва да бъде отстранена. Работата на съдебната власт в ситуацията, в която се намира, е недостатъчно независима от законодателната и изпълнителната власт. Без адекватно и правилно функциониране на приложените закони за останалите две – съдът няма как да работи по закон и съвест. Съответно – начинът да поправим счупеното в нея, е да се борим за промяна както в изпълнителната, така и в законодателната власт, а това – можем да направим, като говорим открито за всичко нередно, което виждаме.

За да се борим с корупцията, първо трябва да започнем да я изобличаваме. Защото трябва да имаме съдебна система, която наистина се бори да осъществява правосъдие и да бъде справедлива, не само по презумпция, а и в съдебната зала.

Единствено тогава ще погледнем на съда през други очи.

 

КОМЕНТАРИ

Цветан Маринси, горски стражар18:48 - 21.01.2020
Статията е перфектно точна, затова съм провокиран да дам само един пример в подкрепа на изнесеното за съдебната система, дело 471 /2010г. В рс. Гоце делчев със съдия комуниста валентин божинов доказва верността на гореизложеното, този корумпиран тип осъди горския стражар само и само да угоди на комунистическия си шпионин агент ,,ЛЕНКО, нанесъл щети за няколко миливрда лв, от незаконни сечи и незаконен добив на подземни богатства, след това гнусно политическо дело моят и на семейството ми живот е превърнат в тотален ,,АД, нямам думи да опиша кошмара в който живея, ако някой зайнтересован по отношение на коментара ме потърси ще окажа съдействие за корумпирани следователи, съдий, прокурори, полицай, горски червени гадове от пп герб, червените си имат 400 партий и да оцелееш в този червен руски лабиринт трябва да си повече от факир.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK